Egy hős muszlim bevándorló édesapja volt a demokrata jelölőgyűlés sztárja

Humayun Khan százados igazi hős volt. 2004-ben ölte meg Irakban egy autóba rejtett pokolgép. A robbanás előtt Khan visszarendelte katonáit, és maga közelítette meg a járművet. Tíz lépést tett előre, amikor a kocsi felrobbant. Khan a helyszínen életét vesztette.

Humayun Khan amerikai volt, katona és muszlim, vagyis egy olyan vallási közösség tagja, amit a republikánusok elnökjelöltje, Donald Trump egyszerűen kitiltana az Egyesült Államokból. Épp ezért Khan szülei csütörtökön a demokraták philadelphiai elnökjelölő gyűlésén szólaltak fel.

Édesapja, Khizr Khan nem is finomkodott:

követelte Donald Trumptól, hogy tartsa tiszteletben fia önfeláldozását.

"Donald Trump, olvastad te egyáltalán az alkotmányt? Szívesen kölcsönadom a példányomat" - mondta beszéde talán legerősebb pillanatában, amit egy, a zsebéből előhúzott amerikai alkotmány felmutatásával is nyomatékosított.

"Ha Donald Trumpon múlna, Humayun sosem lett volna Amerikában. Donald Trump következetesen mocskolja a muszlimok jellemét ... fogadkozik, hogy falakat épít és mindannyiunkat kitilt az országból" - mondta.

A pakisztáni származású Humayun Khan az Egyesült Arab emirátusokban született, gyerekként érkezett az Egyesült Államokba. Bajtársai jó humorú, bátor, intelligens, kezdeményezőkész katonaként jellemezték. Hősiességével halála után kiérdemelte a Bronz Csillagot. 27 évet élt. (Via Mashable, Heavy)