Hillary Clinton, az első nő, aki amerikai elnök lehet

külföld
2016 július 29., 06:21
comments 179

Nem váratlan, de még így is történelmi pillanat tanúi lehettek azok, akik képesek voltak magyar idő szerint kora hajnalig ébren maradni, és rákapcsolni valamelyik globális hírcsatornára:

Hillary Clinton a demokrata jelölőgyűlés csütörtöki zárónapján elfogadta a felkérést, így ő lett az első nő, akiből akár elnök is lehet az Egyesült Államokban.

Wow!

"Ha nincs plafon, a határ a csillagos ég!" - utalt beszédében Hillary arra a bizonyos üvegplafonra, amit most végre sikerült áttörnie a női nemnek. Végre egy nő is bekerülhet az amerikai elnökök eddig exkluzív férfiklubjába.

Szavait alátámasztandó beszéde végén ténylet mintha áttört volna a plafon:

hatalmas lufik potyogtak alá a pódiumra, de akkorák, hogy Clinton majdnem elveszett köztük, de végül rátalált gyermeki énjére.

A dolog persze ennél komolyabb volt, Clinton 60 perces beszédben fogadta el a jelöltséget. Ebben a korszellemnek engedve, a populizmusbajnok riválisa, Donald Trump kihívására felelve maga is populista stílusra váltott:

"Demokraták, mi a dolgozó nép pártja vagyunk, de nem eddig nem végeztünk jó munkát azzal, hogy megmutassuk, értjük, hogy min mentek át, és tenni is fogunk valamit az ügyben" - mondott tényleg csak riválisához foghatóan semmit.

"Túl sokan nem kaptak még fizetésemelést a válság óta. Sokan frusztráltak, egyenesen dühösek vagytok. Tudjátok mit? Igazatok van!" - erősített rá, teljesen zavarba hozva ezzel pártbeli riválisa, Bernie Sanders legfanatikusabb híveit, akik tiltakozni készültek, de ezt kénytelenek voltak maguk is vastapssal jutalmazni.

És még ezt is fokozni tudta. Bár valaha maga is lelkes támogatója volt a világkereskedelmi egyezményeknek, most azt mondta, hogy

"Ha azt gondoljátok, hogy nemet kell mondjunk az igazságtalan kereskedelmi megállapodásokra, hogy szembe kell szállnunk Kínával, hogy a saját acélipari és autóipari munkásainkat és a hazai gyártókat kell támogatni, akkocs csatlakozzatok hozzánk" - mondta.

Aztán rátért riválisára, Donald Trumpra, akit lekisemberezett. "Képzeljétek el, ha meritek, képzeljétek el őt az Ovális Irodában, egy igazi krízis közepette. Az az ember, aki egy tweetnek is beugrik, nem az az ember, akire rábízhatjuk az atomfegyvereinket" - mondta.

De azt is elvetette, hogy Trump egy vicc lenne csupán. "Az elmúlt évben sokan elkövették a hibát, hogy egy nevetéssel lerázták, és azzal mentegették, hogy ő csak egy műsorozó szórakoztatóipari szakmunkás. A szomorú igazság ezzel szemben az, hogy nincs másik Donald Trump" - mondta. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.