Egyelőre törvény tiltja, de ez nem akadálya annak, hogy Lezsák Sándor bekebelezze a Nemzeti Művelődési Intézetet

A nol.hu ír arról, hogy miután a kormány megszüntette a Nemzeti Művelődési Intézetet (NMI), a fideszes képviselő Lezsák Sándor alapítványára bízták a tavaly 1,3 milliárd forintból gazdálkodó szervezetet és annak feladatait.

A lapnak nyilatkozó közművelödési szakemberek szerint ugyanaz történik most, mint az MNB alapítványainál: közpénzeket bíznak magánalapítványra, ráadásul az egész szakmailag is ostobaság, hiszen az egész magyar közművelődést berakják így a még nem is létező és teljesen más profilú népfőiskolai hálózat alá.

Lázár János januárban jelentette be, hogy jön az államcsökkentés, egy sor állami háttérintézmény bezárása következik. Az NMI-t eredetileg jogutód nélkül zárták volna, de komoly lobbizás indult, hogy megmentsék.

Tiltakoztak a szakmai szervezetek is, mivel 65 éves múltra visszatekintő, a magyar közművelödés központjának számító intézetről volt szó. Az is látszott, hogy az intézmény túl jó helyen, a Budai Vigadóban székelt, az épületet pedig hamarosan felújítják, utána ott biztos nem lett volna helyük. Már ekkor felmerült, hogy az NMI Lakitelekre, a rengeteg állami milliárdból kitömött Népfőiskola alá kerülhet.

Egy szakszervezeteknek írt válaszlevelében Hoppál Péter kulturális államtitkár áprilisban még tagadta ezt a lehetőséget, mint írta, államháztartáson belüli szervezet államháztartáson kívüli szervezetbe való beolvasztására, illetve annak fenntartásába való átadására nincs lehetőség.

Júniusban aztán jött az ezzel épp ellentétes kormányhatározat, ami megszüntette az NMI-t és feladatait a Lakitelki Népfőiskola Alapítvány alá sorolta. A lap információi szerint törvény is készül, ami lehetővé teszi majd ezt az egészet.

A Népszabadság arról ír, hogy az is kérdés, mi lesz például az intézet Budapesten élő, és nem biztos, hogy Lakitelekre költözni tervező szakembereivel.