Egyelőre törvény tiltja, de ez nem akadálya annak, hogy Lezsák Sándor bekebelezze a Nemzeti Művelődési Intézetet

POLITIKA
2016 július 30., 06:09
comments 40

A nol.hu ír arról, hogy miután a kormány megszüntette a Nemzeti Művelődési Intézetet (NMI), a fideszes képviselő Lezsák Sándor alapítványára bízták a tavaly 1,3 milliárd forintból gazdálkodó szervezetet és annak feladatait.

A lapnak nyilatkozó közművelödési szakemberek szerint ugyanaz történik most, mint az MNB alapítványainál: közpénzeket bíznak magánalapítványra, ráadásul az egész szakmailag is ostobaság, hiszen az egész magyar közművelődést berakják így a még nem is létező és teljesen más profilú népfőiskolai hálózat alá.

Lázár János januárban jelentette be, hogy jön az államcsökkentés, egy sor állami háttérintézmény bezárása következik. Az NMI-t eredetileg jogutód nélkül zárták volna, de komoly lobbizás indult, hogy megmentsék.

Tiltakoztak a szakmai szervezetek is, mivel 65 éves múltra visszatekintő, a magyar közművelödés központjának számító intézetről volt szó. Az is látszott, hogy az intézmény túl jó helyen, a Budai Vigadóban székelt, az épületet pedig hamarosan felújítják, utána ott biztos nem lett volna helyük. Már ekkor felmerült, hogy az NMI Lakitelekre, a rengeteg állami milliárdból kitömött Népfőiskola alá kerülhet.

Egy szakszervezeteknek írt válaszlevelében Hoppál Péter kulturális államtitkár áprilisban még tagadta ezt a lehetőséget, mint írta, államháztartáson belüli szervezet államháztartáson kívüli szervezetbe való beolvasztására, illetve annak fenntartásába való átadására nincs lehetőség.

Júniusban aztán jött az ezzel épp ellentétes kormányhatározat, ami megszüntette az NMI-t és feladatait a Lakitelki Népfőiskola Alapítvány alá sorolta. A lap információi szerint törvény is készül, ami lehetővé teszi majd ezt az egészet.

A Népszabadság arról ír, hogy az is kérdés, mi lesz például az intézet Budapesten élő, és nem biztos, hogy Lakitelekre költözni tervező szakembereivel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.