Erdogan gesztust gyakorol, és ejti a pereket azok ellen, akik korábban megsértették

külföld
2016 július 30., 03:07
comments 24

A puccskísérlet után Recep Tayyip Erdogan elképesztű léptékű tisztogatásba kezdett: eddig 18 ezer embert vettek őrizetbe és tízezreket rúgtak ki állásából: egyetemi tanárok, bírók, rendőrök is az elbocsátottak között vannak.

A török elnök úgy érezhette, hogy ha egyik kezével elvesz (eddig a török közalkamazottak három százalékát rúgták ki), valamit adnia is kéne, ezért bejelentette viszont, hogy ejti a vádakat az ő megsértésével vádolt emberek ellen, hogy ezzel érzékeltesse a nemzet egységét vagy mit. Erdogan ugyanis rendszeresen perelt be bárkit, aki rosszat mondott róla az interneten, újságíróktól kezdve egyszeri mezei kommentelőkig.

Erdogan kritizálta az országuk nyugati szövetségeseit is. Szerinte méltatniuk kellene Törökországot, hogy megakadályozta a puccskísérletet, nem pedig kritizálni, mondta Recep Tayyip Erdogan elnök pénteken. Visszautasított azokat a nyugati bírálatokat, amik az államcsínyt követő tömeges letartóztatások és tisztogatás miatt érik a török vezetést. Erdogan szerint

a török vezetést bírálók a puccsisták oldalára állnak.

A tisztogatások, elbocsátások még mindig tartanak: pénteken a munkaügyi minisztérium is bejelentette, hogy 1300 dolgozójukat vizsgálják a puccskísérlet miatt. Izmirben az ügyészség pedig több mint kétszáz rendőr ellen adott ki elfogatóparancsot. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.