Három vezető bankárt börtönbe zárnak Írországban a 2008-as válságban betöltött szerepük miatt

bűnügy
2016 július 30., 07:03
comments 49

Írország a világon elsőként ítélt börtönbüntetésre vezető beosztású bankárokat egy bank összeomlása miatt. A felelősök számonkérésének a hiánya nagyon rosszul vette ki magát az ír adófizetők körében, akiknek végső soron állnia kellett a bankmentés 64 milliárd eurós, az ország bruttó hazai terméke 40 százalékának megfelelő számláját.

Tüntetés 2016 márciusában Dublinban (Artur Widak / NurPhoto)
photo_camera Tüntetés 2016 márciusában Dublinban (Artur Widak / NurPhoto)

A három bankárt a befektetők, betétesek és hitelezők tudatos megtévesztésében találta bűnösnek a bíróság. A vádlottak tisztességtelen, csalárd és korrupt módon 7,2 milliárd eurónyi betétállományt kreáltak nyilvánvalóan hamis tranzakciókkal - indokolta az ítéletet Martin Nolan bíró, nagyon súlyos bűncselekménynek nevezve a cselekményt.

"A nyilvánosságnak joga van arra, hogy a vezető pénzintézetek döntéseire támaszkodhasson. Amikor ezt már nem tehetik meg, minden bizalom elvész a pénzügyi rendszerben"

- fogalmazott.

Az Irish Life and Permanent vezérigazgatója, Denis Casey két év kilenc hónap, az Anglo-Irish Bank pénzügyi igazgatója, Willie McAteer és tőkepiaci igazgatója, John Bowe pedig 42, illetve 24 hónap börtönbüntetést kapott.

A bíró által az ország legnagyobb becsben tartott intézményének nevezett Anglo-Irish Bank 2013 óta csődeljárás alatt áll és nyomozás folyik ellene. Az Irish Life and Permanent pénzintézetet az írországi pénzügyi rendszer átalakításakor több részre bontották és banki üzletága jelenleg 75 százalékos állami tulajdonban van. (MTI/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.