Venezuelában a Legyen ön is milliomos! is máshogy működik, mint a világ többi részén

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Nincs könnyű dolga a nemzetközi sajtónak, nehéz már új szempontokat találnia, mivel érzékeltessék, mennyire szét van esve a venezuelai gazdaság. Az ország gyakorlatilag a teljes szétesés állapotába jutott, miközben Maduro elnök a nyugatot és a nemzetközi konspriációt okolja mindezért.

Most az NPR elő tudott szedni még egy új eszközt a helyzet bemutatására. A korábban Magyarországon is népszerű Legyen ön is milliomos fut ugyanis az országban is. Csak túl sok értelme nincs, a hivatalos pénznem, a bolivár ugyanis annyira elértéktelenedett, hogy átszámítva nevetséges tétekért fut a műsor.

A fődíj, amit tizenöt kérdés megválaszolása után vihet el valaki, 2 millió bolivár, ami jelenlegi árfolyamon nagyjából kétezer dollár. Ez még nem olyan rossz pénz, forintban 550 ezer körül jön ki. Csak hát ennyit jellemzően nem nyer senki, épp ez a játék egyik lényege, hogy nagyon kevesen jutnak el az utolsó kérdésig.

A nyeremény pedig fokozatosan nő, ezért az első kérdésért nagyjából száz forint jár, addig az a játékos se lehetett túl boldog, aki a kilencedig kérdésnél esett ki és így 12 dollárral, azaz mintegy 3300 forinttal gazdagodott. Ráadásul ebből még le is jön a 34 százaléknyi adó.

Az NPR megemlékezik a műsorvezetőről, Eladio Larezről is, aki 16 éve vezeti a játékot, és egykor még azt ígérhette, hogy életet megváltoztató összegeket lehet nála nyerni. A kétezres évek elején a venezuelai fődíj 100 ezer dollárt, azaz mai árfolyamon közel 28 millió forintot ért.

Most azonban, amikor lassan a feketepiac lesz az elsődleges piac az országban, sorra zár be minden és hiánygazdaság működik, a játéka is elértéktelenedett. Ráadásul napról napra kevesebb a hirdetés a tévében is, veszélyeztetve ezzel a műsor jövőjét is.

Ennek ellenére a Legyen ön is milliomos! még mindig népszerű az országban, hetente százak jelentkeznek, hogy részt vehessenek benne. A producerek szerint azért, mert maga a szereplés lehetősége sokaknak önmagában már díj.

Nem mindenki ért egyet ezzel. Az 58 éves biztonsági őr, Aiskel Seijas például azért indult el, hogy egy új pacemakerre tehessen szert. A tizedik kérdésig jutott, ott hibázott egyet. 19 dollárnyi bolivárral távozhatott, amiből nem fogja tudni fedezni az operációt. (NPR)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.