Koike Juriko az első nő, aki Tokió kormányzója lett

2016 július 31., vasárnap 14:57
81

A japán fővárosban vasárnap tartott kormányzóválasztás exit poll eredményei szerint történetében először női irányítás alá kerül Tokió. A tisztségtől korábban ketten is megváltak a 2020-as nyári olimpiai játékok körüli botrányok miatt.

Az élen végzett 64 éves Koike Juriko, aki korábban Japán első női védelmi minisztere volt, az Abe Sinzó kormányfő mögött álló Liberális Demokrata Párt (LDP) parlamenti képviselője volt, de most független jelöltként szállt versenybe. Az LDP Maszuda Hiroja volt belügyminisztert indította a megméretésen, aki számos más jelölttel, köztük az ellenzéki pártok támogatását élvező Torigoe Suntaro liberális újságíróval együtt alulmaradt a küzdelemben – derült ki a szavazóhelyiségekből távozók megkérdezése alapján készült felmérésből, amit az NHK japán közszolgálati adó ismertetett.

Az angolul és arabul is folyékonyan beszélő Koike közigazgatási reformot ígért, beleértve a kormányzói fizetés csökkentését. „A tokiói politikát példátlan módon fogom kézben tartani, egy eddig nem látott Tokiót fogok irányítani” – mondta a támogatói előtt Koike.

Fotó: Nogi Kazuhiro / AFP Fotó: KAZUHIRO NOGI

A több mint 13 millió lakosú Tokió sok problémával küzd, de a választási kampány egyik fő témája a 2020-as olimpiai játékok volt. Japán a sportrendezvénytől az évtizedek óta deflációval küzdő a gazdaság fellendülését várja, de a készülődés nem zökkenőmentes: késlekedik a nagyon drága fő stadion megépítése, a játékok logóját pedig plágium miatt kellett félredobni plágiumgyanú miatt.

Koike egyik első kötelezettsége, hogy részt vegyen a Rio de Janeiró-i olimpiát megnyitó ünnepségen, és mint következő rendező átvegye az olimpiai zászlót. A választási kampány elején Koike azt mondta:

„Az olimpiai játékok éppen előttünk állnak. Arra akarom használni az eseményt, hogy egy új Tokiót építsek 2020 utánra.”

Bár az LDP és koalíciós partnere Maszudát támogatta, a politikus vereségének várhatóan csak minimális kihatása lesz Abéra. „Ez alapvetően Tokió ügye” – mondta Jumoto Kendzsi, a Japan Research Institute agytröszt alelnöke, aki szerint „Abe tekintélyének ez vélhetően nem árt, és az LDP támogatottsága sem fog csökkenni”.

A tokiói kormányzó az ország második legfontosabb politikai szereplőjének számít a kormányfő után. A megbízatása négy évre szól. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt