A francia miniszterelnök elérné, hogy ne lehessen külföldről mecseteket finanszírozni Franciaországban

Manuel Valls a közelmúlt terrortámadásaira is reagálva írt cikket a Journal du Dimanche című hetilapba az iszlám vallás és Franciaország viszonyáról.

Valls azt írja, hogy maga az iszlám megtalálta a helyét a köztársaságban, de most mégis arra van szükség, hogy tiszta szemmel nézzék az iszlamizmusra és a globális dzsihadizmusra. Egy általános mozgósításra van szükség a miniszterelnök szerint, az összes állami szervnek és a civil társadalomnak együtt kell lépnie, de a közös cselekedetben a muszlimoknak is nagy szerep jut. "Az országunknak bizonyítania kell a világ száméra, hogy az iszlám összefér a demokráciával", mondta.

A miniszterelnök azért is szólalt meg az ügyben, mert a közelmúltbeli támadások után a szélsőjobb rávetette magát az iszlámellenes retorikára.

Valls konkrét javaslatokat is megfogalmazott: egy egyezséget akar, többek között létrehoznának egy alapítványt, és csak ezen keresztül lehetne az országban mecsetek létrehozását és imánok tanítását kivitelezni.

Hasonlóról beszélt hétfőn a francia muszlim tanács (CFCM) vezetője, Anouar Kbibech is, aki azt mondta, hogy egy új alapítvány létrehozásával segítenék a mecsetek finanszírozását Franciaországban, így tartva távol a radikális nézeteket valló adakozókat.

A CFCM vezetője egy olyan alapítvány létrehozását indítványozta, amely fedezi a mecsetek felépítésének és fenntartásának költségeit. A forrásokat a - muszlimok számára engedélyezett - halal-élelmiszereket gyártó szektor által fizetett díjakból biztosítanák.

Franciaország - mely Európa legnagyobb muszlim közösségének ad otthont - világi állam, ahol tilos az állami pénzeket vallási intézményekre fordítani. A miniszterelnök, Manuel Valls vasárnapi cikket szerint véget kell vetni a mecsetépítések külföldi finanszírozásának és csak az országban képzett imánok dolgozhatnának Franciaországban.

Manuel Valls több tucat prominens franciaországi muszlim vezetővel közösen felhívást intézett az országhoz: küzdeni kell a fiatal muszlimok radikalizálódása ellen, illetve a békés, mérsékelt iszlámot kell pártolni. A BBC szerint Valls valódi megegyezést sürget az iszlám vallással Franciaországban, és ebben központi szerepet szán az alapítványnak. (Politico, MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.