A francia miniszterelnök elérné, hogy ne lehessen külföldről mecseteket finanszírozni Franciaországban

külföld
2016 augusztus 01., 15:22
comments 104

Manuel Valls a közelmúlt terrortámadásaira is reagálva írt cikket a Journal du Dimanche című hetilapba az iszlám vallás és Franciaország viszonyáról.

Valls azt írja, hogy maga az iszlám megtalálta a helyét a köztársaságban, de most mégis arra van szükség, hogy tiszta szemmel nézzék az iszlamizmusra és a globális dzsihadizmusra. Egy általános mozgósításra van szükség a miniszterelnök szerint, az összes állami szervnek és a civil társadalomnak együtt kell lépnie, de a közös cselekedetben a muszlimoknak is nagy szerep jut. "Az országunknak bizonyítania kell a világ száméra, hogy az iszlám összefér a demokráciával", mondta.

A miniszterelnök azért is szólalt meg az ügyben, mert a közelmúltbeli támadások után a szélsőjobb rávetette magát az iszlámellenes retorikára.

Valls konkrét javaslatokat is megfogalmazott: egy egyezséget akar, többek között létrehoznának egy alapítványt, és csak ezen keresztül lehetne az országban mecsetek létrehozását és imánok tanítását kivitelezni.

Hasonlóról beszélt hétfőn a francia muszlim tanács (CFCM) vezetője, Anouar Kbibech is, aki azt mondta, hogy egy új alapítvány létrehozásával segítenék a mecsetek finanszírozását Franciaországban, így tartva távol a radikális nézeteket valló adakozókat.

A CFCM vezetője egy olyan alapítvány létrehozását indítványozta, amely fedezi a mecsetek felépítésének és fenntartásának költségeit. A forrásokat a - muszlimok számára engedélyezett - halal-élelmiszereket gyártó szektor által fizetett díjakból biztosítanák.

Franciaország - mely Európa legnagyobb muszlim közösségének ad otthont - világi állam, ahol tilos az állami pénzeket vallási intézményekre fordítani. A miniszterelnök, Manuel Valls vasárnapi cikket szerint véget kell vetni a mecsetépítések külföldi finanszírozásának és csak az országban képzett imánok dolgozhatnának Franciaországban.

Manuel Valls több tucat prominens franciaországi muszlim vezetővel közösen felhívást intézett az országhoz: küzdeni kell a fiatal muszlimok radikalizálódása ellen, illetve a békés, mérsékelt iszlámot kell pártolni. A BBC szerint Valls valódi megegyezést sürget az iszlám vallással Franciaországban, és ebben központi szerepet szán az alapítványnak. (Politico, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.