A világ leggazdagabb testvérpárja nem kér Trumpból

külföld
2016 augusztus 01., 16:26
comments 134

Donald Trump a republikánus előválasztások alatt rendszerint azzal büszkélkedett, hogy riválisaival szemben ő maga finanszírozza kampányát. Ami persze csak a szokásos trumpi hazugság: valójában csak hitelezett a kampányának, nem pedig adományozott. Aki már kapott valaha kölcsön, az érzi a különbséget.

De hivatalos jelöltté válása óta Trump is kemény adománygyűjtésbe kezdett.

Jóhogy! Hillary Clinton a becslések szerint simán elkölthet 1,5 milliárd dollárt a november 8-i választásokig,

és bár Trump tízmilliárd dollárra teszi saját vagyonát, a valóságban ez a Forbes nagyon alaposan alátámasztott becslése szerint inkább 4,5 milliárd dollár lehet, javarészt ingatlanokban lekötve, vagyis

nem az a könnyen mozdítható, elkölthető vagyon, amiből aztán tömegével lehetne vásárolni a hirdetéseket a fontos televíziós piacokon.

A lényeg a lényeg: egy előválasztási kampányt még meg tudott hitelezni, de egy rendes választási kampányt már nem.

David és Charles Koch az MSNBC reggeli műsorában.
photo_camera David és Charles Koch az MSNBC reggeli műsorában.

Trump kampányköltségvetésén nagyot dobna, hogy ha a republikánusok legnagyobb adakozói, a milliárdos Koch-testvérek rászánnának pár tízmillió dollárt - pláne, hogy Kochék egész kis hálózatot építettek ki maguk körül, vagyis ha ők adnak valakinek, az másoktól is kaphat.

Csakhogy a nagyon határozott, konzervatív-libertárius elveket valló Koch-testvérek - akiknek külön-külön is vagy tízszer akkora a vagyonuk, mint Trumpé, a becslések szerint kb. 40 milliárd dollárjuk van fejenként - nem igazán lelkesednek azért a szabadkereskedelem-ellenes populista demagógiáért, amit Trump hirdet.

Kochék már az előválasztási kampányban világossá tették ellenszenvüket, de Trump akkor még lerázta ezt azzal, hogy nincs is szüksége a pénzükre. Most viszont már lenne, így a Koch-hálózatnak azok a tagjai, akik fogukat összeszorítva végül beálltak Trump mögé, a múlt pénteken, amikor Trump és a Koch-testvérek egyszerre, de más-más eseményeken Coloradóban voltak, megpróbáltak összehozni egy találkozót.

Hiába.

A Koch-testvérek szóvivője csak megerősíteni tudta, hogy a testvérpár

egy fillérrel sem kívánja támogatni Donald Trump kampányát,

még ha a szenátusi és képviselőházi választáson induló republikánusokat idén is bőkezűen támogatják.

És ezen még az se változtatott, hogy Trump egy Koch-kedvencet, Mike Pence indianai kormányzót választotta alelnökjelöltjéül. Sőt, mindenki meglepetésére Pence nemhogy közvetített volna Trump és Kochék között, hanem a jelek szerint ő maga is inkább szakított velük:

Pence az eredeti program szerint felszólalt volna Kochék coloradói eseményén, de kampányelfoglaltságaira hivatkozva lemondta,

amivel eléggé meglepte a republikánusok anyagi támogatóit, akik pont a gazdag, de Trumptól ideológiai alapon ódzkodó konzervatívokhoz fűződő kapcsolatát tartották Pence fő erősségének. (Via Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.