Az Interpol elkapta a nigériai internetes csalók egyik fejedelmét

A nigériai férfi a gyanú szerint az általa irányított hálózat segítségével több mint 60 millió dollárt csalt össze gyanútlan internetezők megtévesztésével.

Az Interpol több hónapnyi nyomozás után fogta el a 40 éves, csak Mikeként megnevezett férfit egy 38 éves társával együtt a nigériai olajfővárosban, Port Harcourtban.

A vádak szerint a férfi legalább 40, nigériai, malajziai és dél-afrikai ember segítségével tartott fenn egy bűnszervezetet, amivel folyamatosan vertek át sokakat az interneten. Ezen kívül voltak pénzmosási kapcsolatai is Kínában, Európában és az Egyesült Államokban.

Az Interpol közleménye szerint a trükkjük az volt, hogy feltörték kis és közepes vállalatok emailfiókját a világ minden részéről és a nevükben küldtek kamu üzeneteket vásárlóknak, konkrét fizetési információkkal. Máskor a cég vezetőjének nevében írtak a számlázásért felelős alkalmazottaknak és átutalást kértek.

Az Interpol szerint amúgy gombamód szaporodnak az ilyen bűncselekmények, az elmúlt években több tízezer céget vertek át így világszerte. (Guardian)