Az Interpol elkapta a nigériai internetes csalók egyik fejedelmét

bűnügy
2016 augusztus 01., 13:16
comments 53

A nigériai férfi a gyanú szerint az általa irányított hálózat segítségével több mint 60 millió dollárt csalt össze gyanútlan internetezők megtévesztésével.

Az Interpol több hónapnyi nyomozás után fogta el a 40 éves, csak Mikeként megnevezett férfit egy 38 éves társával együtt a nigériai olajfővárosban, Port Harcourtban.

A vádak szerint a férfi legalább 40, nigériai, malajziai és dél-afrikai ember segítségével tartott fenn egy bűnszervezetet, amivel folyamatosan vertek át sokakat az interneten. Ezen kívül voltak pénzmosási kapcsolatai is Kínában, Európában és az Egyesült Államokban.

Az Interpol közleménye szerint a trükkjük az volt, hogy feltörték kis és közepes vállalatok emailfiókját a világ minden részéről és a nevükben küldtek kamu üzeneteket vásárlóknak, konkrét fizetési információkkal. Máskor a cég vezetőjének nevében írtak a számlázásért felelős alkalmazottaknak és átutalást kértek.

Az Interpol szerint amúgy gombamód szaporodnak az ilyen bűncselekmények, az elmúlt években több tízezer céget vertek át így világszerte. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.