Ha így folytatja, Ausztrália 212 millió éven belül összeér Pápua Új-Guineával

földrajz
2016 augusztus 01., 09:52
comments 69

Az ausztrál kontinens a folyamatos földrengések, a tektonikus lemezek elmozdulása miatt évi 7 centiméteres sebességgel tart észak felé: a mostani térképeket, amik még 1994-ben készültek, sürgősen át kell rajzolni, mert azokhoz képest már másfél méteres az eltérés, jelentette be Dan Jaksa, az ausztrál földtani intézet vezetője.

Számoljunk! Ausztrália legészakibb pontja és Pápua Új-Guinea egy hozzá közeli déli pontja között nagyjából 150 kilométer a távolság, ami azt jelenti, hogy ha tartja eddigi sebességét, Ausztrália elvben kb. 212 millió év múlva összeér a szigettel. Feltéve persze, hogy Pápua Új-Guinea szépen megvárja, és egészen addig nem mozdul egy tapodtat sem, amire, lássuk be, kevés az esély.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.