Letartóztattak 11 katonát Törökországban, mert a vád szerint el akarták rabolni Erdogant

külföld
2016 augusztus 01., 14:19
comments 50

A tizenegy kommandóst a török hatóságok kapcsolták le, mert az ügyészség szerint ők akarták elrabolni a török államfőt a puccskísérlet idején.

A katonák a vádak szerint annak a csoportnak voltak a tagjai, melyek megszállták azt a Marmaris városában fekvő hotelt, ahol Erdogan éppen pihent családjával július 15-én, a kudarcba fulladt puccs idején. Az Anadolu hírügynökség szerint a kommandósokat Ula körzetében kapták el. Állítólag vadászni induló falusiak fedezték fel a szökevényeket, ők értesítették a hatóságokat.

Komoly erőkkel indult hajtóvadászat utánuk, drónok és különleges egységek bevetésével fogták el őket.

A gazdasági miniszter, Nihat Zeybecki azt nyilatkozta, hogy a kommandósok keservesen meg fogják bánni tettüket:

"El fogjuk érni, hogy könyörögjenek. Lyukakba fogjuk dugni őket és olyan büntetésekkel fogjuk őket sújtani, hogy többé ne lássák Isten napfényét, amíg csak lélegeznek. Soha többet nem fognak emberi hangot hallani. 'Öljetek meg! - könyörögnek majd"

- mondta el a gazdasági miniszter, mi következik most.

Közben zajlik tovább gőzerővel a puccskísérlet utáni hatalmi koncentráció, vasárnap újabb 1400 tisztet menesztettek és a kormánytagok kerültek a legfőbb katonai tanács tagjai közé, ezzel közvetlen kormányzati ellenőrzés alá rakva a hadsereget.

A kormányerők szerint összesen 37 kommandós vett részt az Erdogan elleni támadásban, közülük 25 embert már korábban elfogtak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.