Letartóztattak 11 katonát Törökországban, mert a vád szerint el akarták rabolni Erdogant

2016 augusztus 1., hétfő 14:19
51

A tizenegy kommandóst a török hatóságok kapcsolták le, mert az ügyészség szerint ők akarták elrabolni a török államfőt a puccskísérlet idején.

A katonák a vádak szerint annak a csoportnak voltak a tagjai, melyek megszállták azt a Marmaris városában fekvő hotelt, ahol Erdogan éppen pihent családjával július 15-én, a kudarcba fulladt puccs idején. Az Anadolu hírügynökség szerint a kommandósokat Ula körzetében kapták el. Állítólag vadászni induló falusiak fedezték fel a szökevényeket, ők értesítették a hatóságokat.

Komoly erőkkel indult hajtóvadászat utánuk, drónok és különleges egységek bevetésével fogták el őket.

A gazdasági miniszter, Nihat Zeybecki azt nyilatkozta, hogy a kommandósok keservesen meg fogják bánni tettüket:

"El fogjuk érni, hogy könyörögjenek. Lyukakba fogjuk dugni őket és olyan büntetésekkel fogjuk őket sújtani, hogy többé ne lássák Isten napfényét, amíg csak lélegeznek. Soha többet nem fognak emberi hangot hallani. 'Öljetek meg! - könyörögnek majd"

- mondta el a gazdasági miniszter, mi következik most.

Közben zajlik tovább gőzerővel a puccskísérlet utáni hatalmi koncentráció, vasárnap újabb 1400 tisztet menesztettek és a kormánytagok kerültek a legfőbb katonai tanács tagjai közé, ezzel közvetlen kormányzati ellenőrzés alá rakva a hadsereget.

A kormányerők szerint összesen 37 kommandós vett részt az Erdogan elleni támadásban, közülük 25 embert már korábban elfogtak. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt