Összesen egy "igen"-t írt le Facebook-üzenetben egy thai nő, 15 év börtönt is kaphat érte

2016 augusztus 1., hétfő 16:39
38

A negyvenéves Patnaree Chankijt hétfőn vádolták meg a hatóságok. A nő egy kormányellenes aktivista anyja, és ügyvédje szerint azzal vádolják, hogy megsértette a thaiföldi uralkodócsaládot. Ezt pedig az országban szigorú törvények tiltják.

Csakhogy Patnaree nem maga írt sértő dolgokat az internetre, hanem valaki másnak az üzenetére írt annyit válaszként, hogy

"igen".

Mindezt egy magánüzenetben. De a nő pechjére az üzenet küldőjét, a 28 éves Burin Intint már áprilisban őrizetbe vették és hasonló vétséggel vádolták meg. Azt nem tudni, hogy mi volt pontosan az üzenetben, de állítólag arról kérdezte a nőt, hogy rendben van-e ha beszél neki arról, amiről végül beszélt. Erre jött az igenlő válasz, ebből lett a vádemelés.

Egy alkotmánymódosítás elleni tüntetés tavaly szeptemberben (Guillaume Payen/NurPhoto) Fotó: Guillaume Payen

A nő katonai bíróság elé kerül, de egyelőre szabadlábon védekezhet. A vádemelés azért okozott hétfőn meghökkentést, mert a nő letartóztatása után emberi jogi csoportok és az Egyesült Államok is kifejezte rosszallását, és akkor a thai rendőrség jelezte, hogy nem fognak vádat emelni.

Az országban hetek múlva szavazhatnak egy alkotmánymódosításról, ami még nagyobb hatalmat adna a katonaság kezébe. Civil szervezetek szerint a szavazást megelőző időben érezhetően nőtt az ellenzéki véleményeket elnyomni próbáló hatósági fellépések száma. (Atlantic)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt