Ha túl sok értelmetlen szót használnak, megbüntetik az újságírókat Tádzsikisztánban

Az ország vezetése úgy döntött, bírságot vet ki azokra az újságírókra, akik „érthetetlen” szavakat használnak. Az állami nyelvbizottság vezetője elmondta, vannak olyan esetek, amikor valaki egy nap akár tízszer is használ olyan szavaikat, amiket az egyszerű nézők, olvasók vagy hallgatók nem fognak fel. Gavhar Sharifzoda szerint ez a gyakorlat durván sérti az államnyelvet.

Az állami hatóságoknak leginkább azzal van bajuk, hogy az utóbbi időben az újperzsa fárszi és a dari egyre nagyobb hatással van a tádzsikra. Sharifzoda szerint a nem megfelelő szavakat használó állampolgárok 75-100 dollárnak megfelelő bírságok kaphatnak, míg az állami hivatalnokoknál akár 200 dolláros is lehet a büntetés.

Tádzsikisztánban egyedül a tádzsikot ismerik el államnyelvként, de a különböző etnikai csoportok közti érintkezésre általában az oroszt használják. Az orosz 2009 óta már nem számít hivatalos nyelvnek, de a tádzsikhoz még mindig cirill betűket használnak.

A posztszovjet köztársaságban tádzsik identitás erősítésére korábban már betiltották az orosz hatásra megjelent télapót és a gyerekeknek sem lehet nem tádzsik eredetű neveket adni. (Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.