Dublin érseke nem küldi többé a diákjait Írország legrégebbi papi főiskolájába szexuális zaklatás, meleg szexkultúra és a Grindr használata miatt

vallás
2016 augusztus 03., 08:18
comments 87

Dr. Diarmuid Martin, Dublin érseke közölte, hogy több névtelen levelet is kapott, ami miatt többé nem tanácsolja a diákjainak, hogy Írország legrégebbi papképző főiskoláján, a fővárostól 26 km-re lévő Maynooth-ban található St. Patrick's College-ben tanuljanak tovább.

Szerinte ugyanis ott szexuális zaklatás folyik, meleg szexkultúra alakult ki, és a campuson a meleg Tindert, a szexpartnerkereső Grindr-t használják. (A diákoknak egyébként a cölibátust kellene gyakorolniuk.) Az érsek emiatt inkább a római Irish College-ot ajánlja a fiatal papnövendékeknek, vagy hogy menjenek el dolgozni valamelyik dublini plébániára.

Diarmuid Martin érsek egy 2009-es sajtótájékoztatón bocsánatot kér azoktól az áldozatoktól, akik az elmúlt évtizedekben az ír katolikus egyházban szexuális bántalmazás áldozatai lettek (Fotó: Peter Muhly / AFP)
photo_camera Diarmuid Martin érsek egy 2009-es sajtótájékoztatón bocsánatot kér azoktól az áldozatoktól, akik az elmúlt évtizedekben az ír katolikus egyházban szexuális bántalmazás áldozatai lettek (Fotó: Peter Muhly / AFP)

Martin szerint volt olyan diák, aki a rendőrséghez akart fordulni, erre kirúgták az 1795-ben alapított iskolából. Mint mondta, egy független harmadik félt kellene felkérni, hogy vizsgálja ki, mi történt, és ne névtelen levelekből kelljen megtudni az igazságot.

Hugh Connolly, a főiskola elnöke azt mondta, „nagyon boldogtalan” a névtelen vádak miatt, mert neki nincs tudomása ezekről az esetekről, a névtelen levelekben és blogposztokban pedig nincsenek konkrétumok.

Diarmuid Marton érsek volt az, aki közel egy évtizede az ír katolikus egyházon belüli szexuális zaklatások miatt bocsánatot kért az egyház nevében, és az ügyek kivizsgálását szorgalmazta. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.