Már tuti: tavaly minden eddiginél melegebb év volt

globális felmelegedés
2016 augusztus 03., 13:10

A globális felmelegedés és az elmúlt évtizedek egyik legerősebb El Nino jelenségének kombinációja nyomán 2015 az eddig legmelegebb év volt a 19. század közepe-vége óta - erősítette meg az Amerikai Meteorológiai Társaságnak a klíma állapotáról kiadott éves jelentése.

Lehet, hogy tévednek, de azért a világ 450 tudósának mérései alapján levont következés egész hihetőnek tűnik.

- A tengerszint emelkedése szintén új rekordot ért el 2015-ben, 70 milliméterrel volt magasabb, mint 1993-ben, amikor megkezdődtek a műholdas megfigyelések a tengerszint-emelkedésről.

- A melegedő éghajlat hatással volt a rozmárok, pingvinek populációjára, veszélyes algavirágzást okozott a Csendes-óceán több térségében. Brutális hőhullámokban emberek ezrei haltak meg Indiában és Pakisztánban.

- Az Észak-sark térsége tovább melegedett, a tenger jég kiterjedése alacsony maradt. Az északi-sarki térség földfelszíni hőmérséklete 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az 1981-2010 közötti átlagnál, ami megegyezik a 2007-es és a 2011-es év rekordjaival.

Az északi-sarki tengeri jég maximális kiterjedése 2015 februárjában a legkisebb volt a műholdas mérések 37 éves történetében. Az északi-sarki jég miminális kiterjedése múlt év szeptemberében a negyedik legalacsonyabb volt a feljegyzések kezdete óta.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.