Žižek és Varufakisz Budapestre jön

A jelenkori baloldal két legnagyobb szupersztárja lesz a vendége annak a konferenciának, amit a PM pártalapítványa, a Megújuló Magyarországért Alapítvány (MMAA) szervez szeptember 19-ére Budapestre, az A38 hajóra. A rendezvénynek társszervezője az Európai Zöldek és a DieM25, ami többek között az egykori görög pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz által is létrehozott páneurópai baloldali mozgalom.

Az egynapos konferencia témája Európa jövője körül fog forogni, olyan kérdések nyomán, mint hogy van-e kiút a válságból vagy hogy mi Európa szerepe a világban. A programtervezet az MMAA honlapján olvasható.

Mindez csak azért érdekes, mert a környező országokban sokat turnézó, de Magyarországot eddig nem igen érintő sztárvendégeket sikerült a programra idecsalogatni.

Varufakisz a magyar sajtóban is sokat szerepelt, hiszen ő volt Görögország külügyminisztere gazdasági minisztere, abban az időszakban, amikor heves harcokat vívtak Brüsszellel. Emellett viszont sokat publikáló és nyugaton kifejezetten olvasott marxista közgazdász is, aki egy ideje már főleg az európai színtéren képzeli el a jövőjét.

Zizek (Ulf Andersen/AFP)

A szlovén Slavoj Žižek meg talán az egyik leghíresebb élő filozófus. Elképesztő tempóban ontja magából a könyveket, amik főleg a Hegel-Lacan-Marx-popkultúra-kommunizmus témák körül forognak, de valószínűleg úgyse kell nagyon bemutatni. Azért itt egy jó Vice-videó róla 2013-ból: