A gülenistának kikiáltott budapesti török óvoda nem tud róla, hogy gülenista lenne

politika
2016 augusztus 04., 14:28
comments 144

Az Index érte utol az angyalföldi Orchidea Óvoda egyik vezetőjét, aki azt mondta, hogy

"semmiféle politikai vonal, eszme nem jelent meg, egyetlen olyan rendezvény, foglalkozás, vagy beszéd nem volt, ami bármilyen módon a politikához köthető, bárkit bármilyen irányba befolyásolna. Az iskola a tanulói hozzájárulásokból és az állami normatívából tartja fenn magát, nem tudnak arról, hogy lenne olyan támogatójuk, aki nagyobb összeggel segíti a működést."

Az ovi azután lett érdekes, hogy török források szerint az ankarai vezetés arra kérte a magyar kormányt, hogy zárassanak be két oktatási intézményt, ami szerintük az Amerikában élő török hitszónokhoz, Fethullah Gülenhez köthető. Edroganék Gülent, és Hizmet nevű mozgalmát teszik felelősség a három hete történt török puccskísérletért, noha Gülen maga is elítélte a katonaság hatalomátvételi kísérletét.

Az egyik célkeresztben lévő török intézmény lehet az Orchidea ovi.

A török kormány más országokban is kérte a helyi hatóságoktól, hogy zárassák be a szerintük Hizmethez köthető oktatási intézményeket, ahol erre nem voltak hajlandóak, ott elég rossz néven vették a dolgot. Németországban is próbálkoztak ilyennel, a baden-würtenbergi miniszterelnök a kérést is felháborítónak nevezte.

Mi is kerestük az ügyben a külügyminisztériumot és a török követséget, de érdemi válasz eddig egy helyről sem érkezett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.