Betilthatja-e egy francia önkormányzat, hogy magánterületen, nem állami rendezvényen hagyományos iszlám viseletben legyenek a nők?

A Smile 13 egy francia női szervezet, ami egy rendezvényükre uszodát bérelt egy magánkézben lévő aquaparktól.

A meghívójában azt írták, hogy a uszodai összejövetelen csak nők és 10 év alatt fiúgyerekek vehetnek részt, és arra kértek minden résztvevőt, hogy az iszlám vallási előírásoknak megfelelő fürdőruhában menjen, ami megfelelően takarja a testet és a térdeket, a bikini pedig nem megengedett.

Külön kiemelik, hogy van engedélyük a "burkinik" és fürdő-hijabok viselésére, mert ilyeneket egyébként tilos felvenni a nyilvános francia fürdőkben.

A terv sem a helyi sem az országos politikában nem aratott nagy sikert.

A helyi polgármester provokációnak nevezte a rendezvényt, egy jobbközép képviselő pedig arról beszélt, hogy azok a ruhák, amiket az iszlám hit szerint a nőknek kell viselni, börtönbe zárják őket és a nemi egyenjogúság akadályát jelentik.

A szervezők arról beszéltek, hogy Franciaországban vallásszabadság van, és mindenkinek joga kell hogy legyen úgy gyakorolni a hitét, ahogy megfelelőnek látja. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.