Felelősségre vonják a hatósági dolgozókat a Recsken meghalt csecsemő ügyében

bűnügy
2016 augusztus 04., 10:57

Az érintett hatóságok dolgozóinak munkajogi felelősségre vonását kezdeményezte a Recsken június elején meghalt csecsemő ügyében az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága.

Az Emmi a haláleset után soron kívüli bekérte az illetékes Heves Megyei Kormányhivatal ügyben folytatott ellenőrzésének dokumentumait, és megállapította, hogy szükséges egy független, központi vizsgálat lefolytatása.

Ebben megállapították, hogy mind az elsőfokú gyámhatóság, mind a család- és gyermekjóléti szolgáltató „helytelenül értékelte” a gyermek veszélyeztetettségének mértékét. A feltárt módszertani, szakmai hiányosságok és a szükséges információk hiánya miatt a szakemberek nem mérlegelték megfelelően a kialakult helyzetet, és nem jártak el kellő körültekintéssel, ezért a minisztérium kezdeményezte az érintettek munkajogi felelősségre vonását.

A két hónapos csecsemő június elején halt meg Recsken. A szülőket ezután őrizetbe vették, ellenük a rendőrség halált okozó testi sértés gyanúja miatt büntetőeljárást indított. Az Egri Járásbíróság a 21 éves apát június 5-én előzetes letartóztatásba helyezte, a 19 éves anya szabadlábon védekezhet.

Hoszné Nagy Tímea, az Egri Törvényszék sajtótitkára az MTI-vel aznap az esetről azt közölte: a férfi június 1-én délután egyedül volt otthon a gyerekével, amikor nyugtató hatása alatt elejtette. A gyerek hassal a kályha szélének, fejjel a kályha tetejének esett, majd a földre esve a feje egy téglának csapódott. Az apa és időközben hazaért élettársa úgy ítélte meg, hogy a gyerek nem szorul orvosi ellátásra. Hajnalra viszont a kisfiú rosszul lett, ekkor orvoshoz mentek vele, de ott az életét már nem tudták megmenteni. Az elsődleges orvosi szakvélemény szerint a halál koponyatörés miatt állt be.

A nyomozási bíró határozatának indokolásában kifejtette, hogy az apa esetében fennáll a bűnismétlés veszélye. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ugyanis gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt is nyomoz ellene, mivel miatta a nagyobb gyereke tavaly tavasszal 2 hónap alatt háromszor szenvedett életveszélyes fejsérüléseket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.