Mengyi Voldemort és a tízmilliós alkotmányos költség

bűnügy
2016 augusztus 04., 05:36
comments 170

A 168 óra tanúvallomásokra és lehallgatási jegyzőkönyvekre alapozott cikke szerint egy uniós pályázati csalás miatt kellett távoznia posztjáról Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárnak, és az ügyben érintett még Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő, aki tízmillió forintos "alkotmányos költséget" követelt, és Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát.

photo_camera Mengyi Roland, amikor nem átvesz, hanem átad valamit.

A vallomások alapján egyszerű a történet:

  • E. Zsoltnak volt egy országos szociális szövetkezeti hálózata, amivel uniós pénzekre akart pályázni.
  • Barátjának, B. Tibornak volt egy barátja, K. Péter.
  • K. Péternek is volt egy barátja, Mengyi Roland fideszes parlamenti képviselő.
  • B. megkereste K.-t aki megkereste Mengyi Rolandot, akinek

felcsillant a szeme.

2015-öt írtunk, amikor már nagyon tempósan kellett költeni a 2007-14-es uniós költségvetési ciklusban Magyarországnak megítélt támogatási keretösszeget, ezért aztán Mengyi - akit a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Voldemort nagyúrnak kellett szólítani - gyorsan összehozta a pályázni vágyókat B. Szilvia pályázatíróval, aki nemsokára beavatta őket a részletekbe:

miután elnyerik a támogatást, ötven százalékot vissza kell csorgatni.

De megnyugtatta őket, hogy ezt az ötven százalékot majd kiszámlázhatják oktatás, konferenciaszervezés, stb címén, a támogatás másik felét pedig megtarthatják.

Csakhogy az idő gyorsan telt, közeledett a költési időszak 2015. december 31-i vége, ezért aztán addig-addig egyszerűsítették a pályázatot, míg azon nem az eredetileg tervezett, kétszáz tagból álló hálózat, csak annak húsz tagból álló váza indult volna, a pénzt pedig

hálózatépítésre kapták volna.

Csakhogy ekkor már nem a megítélt pályázati összeg felét, hanem a 90 százalékát kellett volna visszautalni. De Mengyi, aki egy korábbi találkozón egy bizonyos "L"-re, később pedig egy "nagy emberre" is utalt, azzal nyugtatta őket, hogy hosszú távon terveznek E. Zsoltékkal, akik a következő költségvetési ciklusban akár kétmilliárd forintra is pályázhatnak, és annak már tényleg csak a felét kell visszautalniuk.

A vallomások és a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján Mengyi nem sokkal később személyes találkozót kért B. Tibortól. A találkozón a bizalom fontosságáról beszélt, B.-nek meg

ötmillió forint "alkotmányos költség" letételével kellett volna megalapozni a bizalmat.

B. barátja, E. Zsolt nem hitt a fülének, ezért ő is személyesen találkozott Mengyivel, aki a vallomások szerint neki már öt plusz öt millió, összesen tízmillió forint "alkotmányos költségről" beszélt, aminek a felét előre, a felét utólag, "vagy így, vagy sehogy" kellett volna letenni.

A vallomásokat és a lehallgatási jegyzőkönyveket megszerző 168 óra értesülései szerint az ügynek már van nagypolitikai áldozata, úgy tudják, hogy

emiatt az ügy miatt kellett távoznia posztjáról Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárnak, akinek az irodájában már házkutatást is tartottak és iratokat is lefoglaltak a NAV nyomozói.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.