Mengyi Voldemort és a tízmilliós alkotmányos költség

2016 augusztus 4., csütörtök 5:36
174

A 168 óra tanúvallomásokra és lehallgatási jegyzőkönyvekre alapozott cikke szerint egy uniós pályázati csalás miatt kellett távoznia posztjáról Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárnak, és az ügyben érintett még Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő, aki tízmillió forintos "alkotmányos költséget" követelt, és Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát.

Mengyi Roland, amikor nem átvesz, hanem átad valamit.

A vallomások alapján egyszerű a történet:

  • E. Zsoltnak volt egy országos szociális szövetkezeti hálózata, amivel uniós pénzekre akart pályázni.
  • Barátjának, B. Tibornak volt egy barátja, K. Péter.
  • K. Péternek is volt egy barátja, Mengyi Roland fideszes parlamenti képviselő.
  • B. megkereste K.-t aki megkereste Mengyi Rolandot, akinek

felcsillant a szeme.

2015-öt írtunk, amikor már nagyon tempósan kellett költeni a 2007-14-es uniós költségvetési ciklusban Magyarországnak megítélt támogatási keretösszeget, ezért aztán Mengyi - akit a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Voldemort nagyúrnak kellett szólítani - gyorsan összehozta a pályázni vágyókat B. Szilvia pályázatíróval, aki nemsokára beavatta őket a részletekbe:

miután elnyerik a támogatást, ötven százalékot vissza kell csorgatni.

De megnyugtatta őket, hogy ezt az ötven százalékot majd kiszámlázhatják oktatás, konferenciaszervezés, stb címén, a támogatás másik felét pedig megtarthatják.

Csakhogy az idő gyorsan telt, közeledett a költési időszak 2015. december 31-i vége, ezért aztán addig-addig egyszerűsítették a pályázatot, míg azon nem az eredetileg tervezett, kétszáz tagból álló hálózat, csak annak húsz tagból álló váza indult volna, a pénzt pedig

hálózatépítésre kapták volna.

Csakhogy ekkor már nem a megítélt pályázati összeg felét, hanem a 90 százalékát kellett volna visszautalni. De Mengyi, aki egy korábbi találkozón egy bizonyos "L"-re, később pedig egy "nagy emberre" is utalt, azzal nyugtatta őket, hogy hosszú távon terveznek E. Zsoltékkal, akik a következő költségvetési ciklusban akár kétmilliárd forintra is pályázhatnak, és annak már tényleg csak a felét kell visszautalniuk.

A vallomások és a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján Mengyi nem sokkal később személyes találkozót kért B. Tibortól. A találkozón a bizalom fontosságáról beszélt, B.-nek meg

ötmillió forint "alkotmányos költség" letételével kellett volna megalapozni a bizalmat.

B. barátja, E. Zsolt nem hitt a fülének, ezért ő is személyesen találkozott Mengyivel, aki a vallomások szerint neki már öt plusz öt millió, összesen tízmillió forint "alkotmányos költségről" beszélt, aminek a felét előre, a felét utólag, "vagy így, vagy sehogy" kellett volna letenni.

A vallomásokat és a lehallgatási jegyzőkönyveket megszerző 168 óra értesülései szerint az ügynek már van nagypolitikai áldozata, úgy tudják, hogy

emiatt az ügy miatt kellett távoznia posztjáról Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárnak, akinek az irodájában már házkutatást is tartottak és iratokat is lefoglaltak a NAV nyomozói.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt