- Mi tényleg csak a beteg fákat vágtuk ki a Ligetben! - Meg tudná akkor mutatni a vizsgálatok eredményét? - Ööö, hát azt egyelőre nem.

Budapest
2016 augusztus 04., 15:12

Csodálatosan abszurd történet olvasható ki a Fővárosi Kormányhivatal és egy civil levelezéséből a ligetes fakivágásokkal kapcsolatban. Itt most az állatkert kibővítésértől van szó, aminek keretében augusztus 1-én kezdtek kivágni újabb fákat a Ligetben. A helyszínen az volt akkor az érv, hogy a kivágott fák betegek voltak, és mindenről van szabályos papír, meg engedély, bár azt az állatkert illetékesei nem akarták megmutatni a helyszínen a ligetvédő aktivistáknak.

A mostani levelezés még a fakivágások előtt indult, egy magánszemély közérdekű adatkérésben arra kérte a Fővárosi Kormányhivatalt, hogy küldjön el neki minden fakivágással kapcsolatos hivatalos dokumentumot, engedélyt, vizsgálati eredményt.

A kormányhivatal válasza most érkezett meg, és a maga módján hibátlan.

Arra hivatkoznak benne, hogy az eljárás, aminek részét képezik a fakivágási, famegmaradási tervek, a tudományos vizsgálatok eredményei, és minden más irat, ugyan végrehajtható, de nem jogerős. Márpedig az érdeklődő a "fakivágási engedély határozatot csak annak jogerőre emelkedését követően ismerheti meg".

Emiatt az a helyzet, hogy a fákat már el lehet kezdeni kivagdosni, de a kivágást meglapozó terveket és tudományos vizsgálatokat még sajnos nem lehet nyilvánosságra hozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.