- Mi tényleg csak a beteg fákat vágtuk ki a Ligetben! - Meg tudná akkor mutatni a vizsgálatok eredményét? - Ööö, hát azt egyelőre nem.

Csodálatosan abszurd történet olvasható ki a Fővárosi Kormányhivatal és egy civil levelezéséből a ligetes fakivágásokkal kapcsolatban. Itt most az állatkert kibővítésértől van szó, aminek keretében augusztus 1-én kezdtek kivágni újabb fákat a Ligetben. A helyszínen az volt akkor az érv, hogy a kivágott fák betegek voltak, és mindenről van szabályos papír, meg engedély, bár azt az állatkert illetékesei nem akarták megmutatni a helyszínen a ligetvédő aktivistáknak.

A mostani levelezés még a fakivágások előtt indult, egy magánszemély közérdekű adatkérésben arra kérte a Fővárosi Kormányhivatalt, hogy küldjön el neki minden fakivágással kapcsolatos hivatalos dokumentumot, engedélyt, vizsgálati eredményt.

A kormányhivatal válasza most érkezett meg, és a maga módján hibátlan.

Arra hivatkoznak benne, hogy az eljárás, aminek részét képezik a fakivágási, famegmaradási tervek, a tudományos vizsgálatok eredményei, és minden más irat, ugyan végrehajtható, de nem jogerős. Márpedig az érdeklődő a "fakivágási engedély határozatot csak annak jogerőre emelkedését követően ismerheti meg".

Emiatt az a helyzet, hogy a fákat már el lehet kezdeni kivagdosni, de a kivágást meglapozó terveket és tudományos vizsgálatokat még sajnos nem lehet nyilvánosságra hozni.