Erdoganék kérésére a magyar külügy megvizsgálja, kötődik-e terrorszervezethez az angyalföldi kéttannyelvű iskola

POLITIKA
2016 augusztus 05., 16:50
comments 275

A Külügyminisztérium megerősítette azokat a csütörtöki sajtóértesüléseket, miszerint a diplomáciai csatornákon keresztül a török kormány azt kérte a magyar hatóságoktól, hogy zárják be az az angyalföldi Orchidea Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskolát, mert szerintük az intézmény a júliusi puccskísérlet megszervezésével gyanúsított Fethullah Gülenhez köthető. Edroganék Gülent Hizmet nevű mozgalmát a puccskísérlet óta terrorszervezetként tartják számon. Hasonló indoklással Törökországban július óta több mint ezer magániskolát zárattak be.

A külügy válasza szerint Ankara „kérte néhány Magyarországon működő, értékelése szerint a törökországi puccskísérlettel összefüggésbe hozható terrorista szervezethez kötődő, annak szellemi és pénzügyi támogatást nyújtó intézmény, illetve szervezet felszámolását” - írja az Index.Az Egyesült Államokban élő, török hitszónok, Fetullah Gülen - Fotó: AFP/Zaman Daily/Selahattin SeviAz óvoda csütörtökön közleményt adott ki, miszerint „semmiféle politikai vonal, eszme nem jelent meg, egyetlen olyan rendezvény, foglalkozás, vagy beszéd nem volt, ami bármilyen módon a politikához köthető, bárkit bármilyen irányba befolyásolna. Az iskola a tanulói hozzájárulásokból és az állami normatívából tartja fenn magát, nem tudnak arról, hogy lenne olyan támogatójuk, aki nagyobb összeggel segíti a működést”.

Ez a magyar külügyminisztériumot mégsem győzte meg, a lapnak megküldött válaszlevelükben azt írták, hogy „a magyar állam kész a hatályos törvényi előírások szigorú betartása mellett megvizsgálni a török kérést[...] A magyar hatóságok a megnevezett intézményekkel szemben csak abban az esetben fognak fellépni, ha egyértelműen bebizonyosodik az intézmények és a terrorizmus közötti összefüggés.

Az Orchidea kéttannyelvű nemzetközi iskola sajtótájékoztatón közölte, hogy magyar intézményként, a Nemzeti Alaptanterv szerint működnek, oda járók támogatásán, valamint az állami normatíván kívül sem az intézmény, sem a fenntartó Prizma alapítvány nem kap pénzt senkitől. A honlapjukon a következő közlemény olvasható:

„Iskolánk semmiféle hivatalos megkeresést, vagy értesítést nem kapott a Külügyminisztériumtól, illetve az Oktatási Hivataltól, az pedig már többször előfordult, hogy az alapítványi iskolák szerepeltek a hazai és a török sajtóban, ehhez szinte hozzászoktunk. [...]Pánikra, aggodalomra azonban semmi ok. Az EU-ban egy évek óta tökéletesen működő oktatási intézményt nem zárhatnak be a tanév kezdése előtt 20 nappal. […] Iskolánk semmiféle kapcsolatban nincs a török állammal, vagy bármely politikai szervezettel.”

Efkan Ünlü igazgató, a Prizma elnöke a lapnak elmondta, ismeri Fethullah Gülent, tiszteli őt, és támogatja a filozófiáját.

A török vezetés nem csak a magyar hatóságoktól kérte azt, hogy zárják be a nekik nem tetsző iskolákat. Amikor Németországban próbálkoztak ezzel, akkor a baden-würtenbergi miniszterelnök, Winfried Kretschmann a kérést is felháborítónak nevezte, és elutasította őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.