Még több békefenntartó érkezhet Dél-Szudánba, hogy megakadályozzák az újabb háborút

külföld
2016 augusztus 05., 20:45
comments 41

A dél-szudáni kormány beleegyezett, hogy békefenntartókat vezényeljenek az országba, jelentette be a Kormányközi Fejlesztési Hatóság (IGAD) regionális szervezete.

Csak az elmúlt egy hónapban 300 ember halt meg az etnikai villongásokban, és tartani lehet attól, hogy újrakezdődik a polgárháború, amiben több tízezer ember vesztette életét. A nemrég kirúgott alelnök, Riek Machar katonai szóvivője egy hónapja már arról beszélt, hogy újra háború van. A Dél-Szudánban tartózkodó 12 ezer fő kontingens képtelen volt megakadályozni az összecsapásokat. Egyelőre nem tisztázott, hogy mikor érkeznének a békefenntartók az országba.

A dél-szudáni vezetés még hivatalosan nem erősítette meg az IGAD bejelentését. Ugyanakkor a szervezet szerint az új egységek az eddiginél nagyobb szélesebb körű felhatalmazást kaphatnának a békefenntartó misszióhoz.

Salva Kiir elnök a múlt héten menesztette Riek Machar alaelnököt, és ezzel újra megborult a hatalmi egyensúly az elnökhöz hű dinka csapatok és alelnök nuer nemzetiségű egységei között. Két hete az fegyvereseik már elkezdték lőni egymást a fővárosban. Salva Kiir elnök (AFP PHOTO / Charles Atiki Lomodong)Dél-Szudán 2011-ben lett önálló ország, miután a területén húsz éven át zajlott gerillaháború, amiben legalább 1,5 millió ember meghalt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.