Németországban egy leszbikus párnak ítélt a bíróság egy tízéves fiút

külföld
2016 augusztus 05., 19:33

A müncheni bíróság először hagyta jóvá, hogy egy élettársi kapcsolatban élő leszbikus pár legyen egy tízéves fiú hivatalos gyámja. Korábban csak házaspároknak engedélyezték, hogy közös gyámok lehessenek. A bíróság szóvivője szerint egy joghézagról van szó, Monika Andreß a döntés után azt mondta, az ilyen eseteket a törvények nem szabályozzák.

A tízéves fiú már 2008 óta él a két nőnél, akik 2005 óta bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek. A fiú biológiai anyjának tartózkodási helye máig ismeretlen. Korábban egy katolikus egyesület gondoskodott a fiúról. Nemrég mindkét nő külön-külön kezdeményezte a müncheni bíróságnál, hogy a fiú hivatalos gyámjai lehessenek. Majd a bíróság előtt a fiú is kijelentette, hogy szeretné, ha mindkét nevelőanyjának egyformán joga lenne dönteni róla. Miután az ifjúságvédelmi hivatal megfelelőnek találta a két nő beadvánáyt, és támogatták a fiú kérését, amit most a bíróság is megerősített.

A müncheni bíróság mostani ítéletében kimondta, hogy diszkriminatív az élettársi kapcsolatban élőkkel szemben, ha csak házaspároknak engedélyezik, hogy közös gyámságot vállalhassanak. A korábbi gyakorlat azért érintette hátrányosan a meleg párokat, mert Németországban nem házasodhatnak össze az azonosnemű párok, legfeljebb élettársakként regisztrálhatják megukat. (Süddeutsche Zeitung)