Az indiai miniszterelnöknek elege lett az erőszakos tehénimádókból

Narendra Modi indiai kormányfőt sok bírálat érte, amiért nem szólalt meg annak a négy alacsony kasztból származó férfinek az ügyében, akiket a múlt hónapban nyilvánosan megkorbácsolt egy tehénvédő szekta, mert azzal gyanúsították őket, hogy bántották az állatokat. Az áldozatok azt mondták, csak meg akartak nyúzni elhullott marhát.

Fotó: AFP/Sam Panthaky

Mivel a hinduknál szentként tisztelik a teheneket, a keményvonalasok nem tudják elfogadni, ha mások esetleg csak haszonállatként tekintenek azokra. Júliusban két muszlim nőt azért vertek meg, mert marhahúst találtak náluk. Az ország több államában még mindig tiltottak a marhavágások.

Fotó: AFP/The Times of India/ Sajal Mukherjee

Modi most azt mondta, felháborítják az ilyen emberek, és minden hasonló támadást ki fognak vizsgálni. Megígérte, hogy tartományok kormányzóival ki fogja nyomoztatni a tehénvédőkhöz köthető bűncselekményeket. A kormányfő biztosra veszi, hogy az esetek 70-80 százalékában egyszerű bűnözőkről van szó, akik tehénvédőknek állítják be magukat.

Fotó: AFP/Sam Panthaky

Indiában eddig sokan azt gondolták, Modi csak azért sunnyog a támadások ügyében, mert közben a szavazóbázisának többségét adó nacionalista szavazók nagy tiszteletben tartják a tehénvédőket. Mikor tavaly meglincseltek egy muszlim férfit, amiért marhahúst evett, a kormányfő akkor is csak két héttel a támadás után ítélte el az esetet. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.