A kínai férfinak ellopták a pénztárcáját Németországban, rendőrségi feljelentést akart tenni, de nem beszélt se németül, se angolul és a fordítóprogrammal valami félrecsúszott, rossz űrlapot töltött ki, ezért két hetet kellett egy menekülttáborban töltenie, mire fény derült a hibára és továbbutazhatott

külföld
2016 augusztus 08., 18:12
comments 118

A 31 éves kínai férfi kálváriája akkor kezdődött, amikor németországi nyaralása során Heidelbergben ellopták a pénztárcáját. Feljelentést akart tenni, de német sajtóbeszámolók szerint ezután sorra jöttek a gondok.

Mivel a férfi se németül, se angolul nem tudott, okostelefonján egy fordítóprogramot használt, ráadásul rossz hivatalban, mert nem a rendőrségre, hanem a városházán kötött ki. Ott viszont valami félrecsúszhatott a kommunikációjában, mert végül egy menedékkérelmet bejelentő űrlapot írt alá. Ekkor beindult a német bürokrácia és többet nem volt kiszállás.

Előbb egy dortmundi befogadóállomásra vitték, ahol ő arra számított, hogy majd visszakapja végre iratait, de helyette orvosi vizsgálaton esett át, majd ujjlenyomatot vettek tőle. Majd egy münsterlandi menekültszállóra került, ahol ételt és szállást is kapott.

Az egyik helyi vezetőnek egy hét után tűnt fel, hogy valami nincs rendben a kínai férfival: túl jól öltözött volt, egyáltalán nem tűnt menekültnek. Egy fordítóapplikáció segítségével beszélgetni kezdett vele, ekkor derült ki a hiba. Persze a német bürokráciát ilyenkor már nehéz megakasztani, még egy hetet kellett a táborban töltenie, mire kiengedték és továbbutazhatott. A sajtóhírekből azt is tudni, hogy a férfi azt mondta, másmilyennek képzelte el Európát. (Zeit, címlapkép: Heidelberg via Wikipedia)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt