Az Iszlám Állam és a tálibok is magukra vállalták a pakisztáni kórháznál történt merényletet

külföld
2016 augusztus 08., 12:47
comments 17

Pokolgép robbant hétfő délelőtt egy délnyugat-pakisztáni kórház egyik részlegének bejáratánál, és a támadásban, amelyet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és a pakisztáni tálibok egy csoportja is magára vállalt, a legfrissebb jelentések szerint legalább 70-en életüket vesztették, több tucatnyian pedig megsebesültek.

A támadást a beludzsisztáni tartományi központ, Kvetta egyik kórházánál követték el, ahol gyászolók gyűltek össze, hogy utolsó útjára kísérjék a helyi ügyvédi kamara elnökét. Bilar Anvar Kaszit a nap folyamán ismeretlen fegyveresek megölték, amikor munkahelyére tartott autóján. Mintegy száz ügyvéd és más ember tartózkodott a kórháznál.

Az áldozatok között van a helyi tévé operatőre, továbbá újságírók, ügyvédek és egészségügyi dolgozók is. A város összes kórházában szükségállapotot rendeltek el.

Kórházi források legalább 70-en vesztették életüket, a Hszinhua kínai hírügynökség azonban 93 halálos áldozatról tud.

Gyászolók a merénylet helyszínén (AFP PHOTO / BANARAS KHAN)
photo_camera Gyászolók a merénylet helyszínén (AFP PHOTO / BANARAS KHAN)

A helyi tűzszerész osztag arról számolt be, hogy a támadást a tömegbe vegyült öngyilkos merénylő hajtotta végre 8-10 kilogramm robbanóanyaggal, amelyet mellényébe rejtett. A támadó végtagjait megtalálták és egy laboratóriumba szállították további vizsgálatokra.
A helyi tévéállomások által rögzített felvételeken azt lehetett látni, hogy az emberek pánikszerűen menekülnek, futnak a kórház területén.

Szarfraz Bugti, a tartomány belügyminisztere élesen elítélte a terrortámadást. Kijelentette: mélységes fájdalmat és szenvedést érez amiatt, hogy ennyi értékes emberélet veszett el.

A nap folyamán az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és a Tehrik-e-Talibán Pakisztán (TTP) nevű tálib ernyőszervezethez tartozó Dzsamáat-ul-Ahrár is jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, amelyet a baleseti sebészet kapujánál követtek el. Korábban a rendőrség tévesen azt közölte, hogy a robbanás a kórház főbejáratánál történt.

A Dzsamáat-ul-Ahrár e-mailben tudatta a pakisztáni sajtóval, hogy ők hajtották végre a merényletet. Nem sokkal korábban az Iszlám Államhoz közel álló forrás arról számolt be, hogy a terrorszervezet egyik parancsnoka több sajtóorgánumot is felhívott, tudatva, hogy a főleg Irakban és Szíriában tevékenykedő dzsihadista szervezet rendelte el a támadást. "Hivatalos" forrásból az Iszlám Állam nem erősítette meg, hogy ők állnának a merénylet mögött. A pakisztáni vezetés szerint az Iszlám Állam nincs is jelen szervezett formában az országban.

A Dzsamáat-ul-Ahrár további hasonló támadásokat is ígért. A radikálisok szóvivője, Ehszan Ehszanullah szerint hamarosan videofelvételt is közzé fognak tenni a kvettai támadásról.
Ugyanez az iszlamista csoport hajtott végre pokolgépes merényletet márciusban a kelet-pakisztáni Lahor egyik forgalmas parkjában. Akkor 72 ember halt meg. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.