A magyarok 37 százaléka akar feltétlenül üzenni Brüsszelnek

POLITIKA
2016 augusztus 09., 05:23

Hónapokkal az októberi népszavazás előtt nagyon úgy tűnik, hogy akár eredményes is lehet a szavazás. A Tárki közvetlenül a nizzai terrortámadás után, vagyis elég felfokozott hangulatban mérte fel a választói hajlandóságot és azt, hogy mire szavaznának a magyarok a menekültellenes népszavazáson - ami így viszonylag reális képet adhatott, mert abban biztosak lehetünk, hogy októberig fel lesz fokozva a hangulat.

A felmérés alapján a megkérdezettek 37 százaléka sorolható

az eltökélt nem táborába.

Ennyien vannak azok, akik biztosra ígérik a részvételüket és mondják azt, hogy a kormány szándékainak megfelelően nemmel szavaznak majd.

A második legnagyobb, 21 százalékos csoport azoké, akik nem ígérik biztosra a részvételüket, de ha mégis elmennének, nemmel szavaznának.

A harmadik legnagyobb, 13 százalékos csoport is nemmel szavazna, ha egyáltalán elmenne szavazni. De most inkább gondolja azt, hogy nem fog.

Azok, akik biztosan elmennek, de igent mondanak, csupán 8 százaléknyian vannak, 5 százalék pedig még nem biztos a részvételében, de ha szavaz, akkor igennel szavazna. Ennél a két csoportnál még azok is többen vannak, akik valószínűleg nem mennek el szavazni, a válaszadók 9 százaléka mondta ezt. Hét százaléknyian pedig nem tudják, hogy mit akarnak.

A felmérést publikáló Népszabadság nem tett közzé módszertant, a kutatás részletei a Tárki oldalán még nem érhetők el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.