Az MNB alapítványai megnyugtatónak nevezték, hogy 84 milliós bírságot kaptak, amiért törvényt sértettek

bűnügy
2016 augusztus 09., 09:22
comments 56

Lezárult a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálata arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné alapítványai hány szerződéssel szegték meg a közbeszerzési törvényt.

A KDB 3 hónap alatt 112 szerződést elemzett, és ezekből 66-nál közbeszerzést kellett volna kiírni, így összesen 84 millió forint bírságot szabtak ki az alapítványokra.

A KDB azért indított vizsgálatokat, mert az Alkotmánybíróság kimondta, hogy hiába állítja a Fidesz és az MNB alapítványai, hogy az alapítványoknál kezelt pénz nem közpénz, az igenis az, így az elköltéséről a közbeszerzési törvény rendelkezik.

A Pallas Athéné-alapítványok közleményben reagáltak a bírság hírére: megnyugtatónak nevezték a vizsgálat eredményét, és most már „újra a szakmai munkára összpontosíthatnak” – írja az Index.

Korábban is kiszabtak már bírságokat, de mindenki megnyugodhat: ezeket nem a Matolcsy családnak és a hozzájuk hasonlóan közpénzzel jól ellátott barátaiknak kell kifizetniük, hanem természetesen közpénzből lesznek kifizetve. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.