Romániából importálunk vizet az Alföldre

Az Alföldvíz Zrt. 2017 júniusától részben romániai ivóvízzel láthatja el a lakosságot – tudta meg a Világgazdaság, ami szerint a cégnek azért kell importálnia a vizet, mert a saját kútjainak vizébe sok helyen egészségre káros anyagok (arzén, mangán, nitrátok, bór) kerülnek, amiket vegyi eszközökkel kell eltávolítani a vízből, mielőtt az bekerül a hálózatba.

Az Arad környéki ivóvízbázis, ahonnan hoznák a vizet, ugyanolyan, mint az alföldi, de Csák Gyula, az Alföldvíz vezérigazgatója azt mondta: „A magyarországi alföldi rétegvizekbe, a keletről nyugat felé történő, lassú áramlása során növekvő mennyiségű káros anyag oldódik bele a tároló réteg természetes arzén- és mangántartalmából. Aradnál viszont még a beleoldódás előtt felhozható a víz, amely így vegyi kezelés nélkül juttatható be az ivóvízrendszerbe.”

A beruházásra az Alföldvíz és az aradi társaság vegyes vállalatot hozott létre, a kinti beruházás 2,3 milliárd forintba került, amit az Alföldvíz hosszú távra meghitelezett a leányvállalatnak. Az ivóvíz a Dél-alföldi Regionális Ivóvízellátó Rendszer több mint 600 kilométeres hálózatán keresztül jut el a felhasználókhoz, de a behozatalhoz – mint minden ilyesminél – kormányközi megállapodásra is szükség lesz. (VG)