Elcsalták a sószórásra kiírt pályázatokat

bűnügy
2016 augusztus 10., 06:31
comments 93

Vádat emeltek annak a hét cégnek a vezetői ellen, akiket még három éve az NFM jelentett fel kartellezés miatt. A cégvezetők az általuk irányított cégek képviselőiként 2013-2014-ben összehangolták piaci magatartásukat az állami útfenntartó és az önkormányzatok közbeszerzéseinél.Fotó: Nagy Lajos / MTIA vádbeli közbeszerzéseket többnyire 2013-2014-ben útszóró só beszerzésére írták ki összesen 6 milliárd forint értékben, de voltak kisebb tételek, amikor útburkolati jelek festésére pályáztak összehangoltan a cégvezetők.

A vád szerint az elsőrendű vádlott, egy Pest megyei kft. vezetője a másodrendű vádlotton keresztül - aki a cég jogi képviselője volt - felvette a kapcsolatot az ország területén működő hat másik cég vezetőivel, alkalmazottaival és SMS-ben, e-mailben előre megállapodtak, hogy a kiírt téli síkosságmentesítési közbeszerzéseket melyikük fogja elnyerni.

Előre megbeszélték a legalacsonyabb ajánlati árat, amely alá a megbeszéltek szerinti későbbi vesztes pályázók már nem mehettek, illetve egymás pályázati tevékenységéről tudva a közbeszerzési eljárásban egymásnak referenciát biztosítottak, segítséget nyújtottak a pályázati nyomtatványok kitöltésében.

Az is előfordult, hogy az együttműködésért cserébe a kamu ajánlatokat beadó cégek alvállalkozói megrendelést kaptak a későbbi győztestől. Más esetekben a vádlottak a tényleges verseny helyett úgy osztották fel egymás között a regionális piacokat, hogy előre egyeztették a vállalási árakat.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntette miatt összesen 11 emberrel, többnyire útfenntartásban közreműködő magyarországi cégek vezetőivel szemben emelt vádat.

Az ügyészség a vádiratban indítványozta a szabadságvesztések és pénzbüntetések kiszabásán túl a cégvezető vádlottak esetében azt is, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őket gazdasági társaság vezetésétől. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.