Hatalmas ingatlanfejlesztésbe fognak az MNB-alapítványok

Irodaházként újul meg 25 millió eurós (kb. 7,7 milliárd forintos) beruházással a Buda Palota, a posta egykori székháza, írja az MTI.

Az épület tornya a tervek szerint turisztikai attrakció lesz, mondta Fekete Zoltán, a beruházó Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón szerdán.

MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Széll Kálmán téren álló, 18 500 négyzetméter alapterületű, műemléki védettséget élvező épület felújítása már elkezdődött, átadása a tervek szerint a mintegy 1,5 évig tartó teljes belső átépítést követően 2018 végén lesz.

Az ingatlan felújításra előkészített állapotban 22,3 millió euró (kb. 7 milliárd forintos) vételáron került a Pallas Athéné Alapítványok tulajdonába egy hónappal korábban.

Az alapítványok célja az alapítványi vagyon magasabb hozam melletti befektetése a korábbi államkötvény-portfólió helyett ingatlanba, az Európai Központi Bank irányelveivel megegyezően. 

A tervek szerint a befektetés 10-15 év alatt térül meg, 6-8 százalékos hozam mellett. Az alapítványok kizárólag a befektetések hozamaiból gazdálkodhatnak, így a tevékenységük évtizedeken át önfenntartó lesz.

Fekete szerint Budapest új turisztikai attrakcióval is gazdagodik, mert a felújítást követően a Buda Palota tornyát megnyitják a nagyközönségnek, ahonnan a Budai Várra, a Vérmezőre és a Hűvösvölgy felé is kilátás nyílik.

A beruházás során visszaállítják a XX. század egyik legkiemelkedőbb szecessziós jegyeket viselő, és Sándy Gyula építészmérnök tervei alapján 1924-ben felépült palota eredeti állapotát, amely Magyarország első irodaháza volt.

A nyolcemeletes irodaházban működik az ország első páternosztere, ezt is eredeti állapotának megfelelően újítják majd fel. Az épület többfunkciós lesz, az alsó szinteken kereskedelmi egységeket, a felsőkön irodákat alakítanak ki, és háromszintes mélygarázst is építenek hozzá. Az épület udvarán álló kéményt lebontják.

Az épületet a Magyar Építő Zrt. újítja fel a korábbi tulajdonostól kapott szerződés alapján. (MTI)