Az ausztrál bevándorlási miniszter szerint a menedékkérők hazudnak és szándékosan saját magukon ejtenek sebeket, hogy bejussanak Ausztráliába

migráció
2016 augusztus 11., 09:09
comments 203

A menedékkérők hazudnak és szándékosan saját magukon ejtenek sebeket, hogy bejussanak Ausztráliába – mondta Peter Dutton ausztrál bevándorlási miniszter az országa által Nauru szigetén működtetett menekülttábor lakói ellen elkövetett visszaélésekről szóló, előző nap kiszivárogtatott jelentésekre reagálva.

Peter Dutton a szerdán megjelent beszámolóról a 2GB Radio ausztráliai rádiónak elmondta: nem tűr meg semmiféle szexuális bántalmazást, de korábban már tudomására jutottak erről szóló jelentések, amik szerinte hamis állítások. Ezt azzal indokolta, hogy „egyes emberek olyan messzire mentek, hogy saját magukon ejtettek sebeket, és felgyújtották magukat, hogy Ausztráliába jussanak”. „Bizonyára egyesek hamis dolgokat állítottak”, hogy bejuthassanak az országba – mondta.

Az ausztrál napilapnak több mint 2000 olyan jelentés került a birtokába, amik a csendes-óceáni Naurun tartózkodó migránsok, köztük gyerekek elleni támadásokról, szexuális visszaélésekről és lelki bántalmazásokról szólnak. Az újság szerint ezek a dokumentumok a kb. 500 embert elszállásoló naurui befogadóközpont személyzetének feljegyzései, amik 2013 augusztusa és 2015 októbere között készültek. A jelentésekben szereplő áldozatok több mint fele 18 éven aluli.

Gillian Triggs, az ausztrál emberi jogi főbiztosság elnöke szerint a menedékkérőknek a naurui táborba történő elhelyezése illegális, etikátlan és fenntarthatatlan. Triggs megvédte a jelentéseket, amiket szerinte szakemberek készítettek a táborban történt incidensekről. Az emberi jogi főbiztos elmondta, hogy a táborokat titkolózás övezi, ahova nem tudnak riporterek bejutni.

Ausztráliát a menedékkérőkkel szembeni nagyon kemény politikája miatt rendszeresen bírálják emberi jogi szervezetek. Az ausztrál haditengerészet rendszeresen visszafordítja az illegális bevándorlókat szállító hajókat, azokat a migránsokat pedig, akiknek sikerül elérniük Ausztrália partjait, a hatóságok a Pápua Új-Guineán lévő manusi és a naurui vagy az indiai-óceáni Karácsony-szigeteken működő táborokban helyezik el menedékkérelmük elbírálásának idejére. De Ausztrália még akkor sem engedi a területén történő letelepedést, ha a hatóságok jogosnak találják a bevándorlók menedékjog iránti kérelmét.

A naurui jelentések közzétételének napján Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök azt mondta, ki fogják vizsgálni ezeket az eseteket. De a kormány közölte, hogy továbbra sem hajlandó változtatni a bevándorlási politikáján. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.