Szíriai orvosok nyílt levélben kérik Obamát, hogy avatkozzon be a humanitárius katasztrófa fenyegette Aleppóban

Nyílt levélben fordult Barack Obamához a heves ostrom alatt álló, humanitárius katasztrófa fenyegette Aleppó néhány még praktizáló orvosa, és azonnali beavatkozást követelt az Egyesült Államoktól.

„Nem segítenek már a könnyek, az együttérzés és az imák sem, az ön cselekedeteire van szükségünk”

– áll a levélben, amit a szíriai felkelők kezén lévő Kelet-Aleppóban továbbra is tevékeny, 35 megmaradt orvos közül 15 írt alá. Az egészségügyi szakemberek figyelmeztettek, hogy az állandó ellátást biztosító „folyosó” nélkül tovább fog terjedni az éhínség, és hamarosan a kórházak készletei is teljesen leapadnak. Az orvosok drámai képet festettek Aleppó egészségügyi intézményeiről:

„Az fáj nekünk a legjobban, hogy arról kell döntenünk, ki maradhat életben és kinek kell meghalnia. Néha kisgyerekeket hoznak be hozzánk, akiknek olyan súlyosak a sebesüléseik, hogy előre kell vennünk (az ellátáskor) azokat, akiknek jobbak a túlélési esélyeik.”

Orvosként a polgárháború elmúlt 5 évében meg kellett élniük, hogy számos páciensük, barátjuk és kollégájuk erőszakos és kínokkal kísért halált halt. Egy két héttel ezelőtti robbanás következtében megszűnt az egyik kórház újszülöttosztályán az egyik inkubátor oxigénellátása, és négy újszülött meghalt. Itt látható egy nagyon durva videó arról, milyen is most a mentősök élete a polgárháború sújtotta Szíriában.

Az Obamának címzett levélben arra panaszkodtak az orvosok, hogy az Egyesült Államok részéről „semmilyen erőfeszítést nem láttak arra, hogy megszűnjön az ostrom, vagy hogy felhasználta volna befolyását arra, hogy a harcoló feleket a civilek védelmére ösztönözze”. Arra biztatták az amerikai elnököt, hogy mutassa meg, „a szíriai nép barátja”.

A közel-keleti ország második legnagyobb városa 2012 óta megosztott, a nyugati felét a szíriai hadsereg, a keleti részét felkelőszervezetek tartják az ellenőrzésük alatt. A szíriai kormányerők július végén teljesen körbezárták Aleppó felkelők kezén lévő kerületeit. A felkelők állításuk szerint a hétvégén áttörtek a kormányerők állásain a város déli részén, de Damaszkusz erői később közölték, hogy visszafoglalták az elvesztett területeket, és ismét körbezárták ellenségeiket. A felkelők ezt tagadják. (MTI, BBC)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.