400 évig is elúszkál a grönlandi cápa, a legidősebb gerinces a Földön

2016 augusztus 12., péntek 8:56
133

Nagyon régóta lehetett sejteni, hogy a grönlandi cápa (Somniosus microcephalus) jó sokáig elél, de nehéz volt akár csak közelítőleg megbecsülni, hozzávetőleg meddig, mert a porcos halaknak nincsenek olyan meszes szövetei, amelyek teszik lehetővé a pontosabb korbecsléseket.

Most a Koppenhágai Egyetem Julius Nielsen által vezetett kutatócsoportja egy új technikát alkalmazva közelebb került a megoldáshoz, és elképesztő felfedezéseket tettek. Az állat szemlencséjének fehérjéit (!) elemezték ki ún. szénizotópos, más néven radiokarbonos kormeghatározó megoldással. Ez a módszer a természetben előforduló egyes izotópokat használ fel széntartalmú anyagok korának meghatározására.

A kutatók összesen 28 cápát vizsgáltak meg, és 272 éves átlagéletkort mértek náluk. A legidősebb nőstény hal 392 éves volt, ami azt jelenti, hogy a grönlandi cápa a legidősebb gerinces állat a Földön - ennél hosszabb életet csak a Balti-tengerben, Izland közelében élő sellőkagyló él. Azok közül a legidősebb példány 507 évig is elhúzta.

A grönlandi cápa akár 5 méteresre is megnő, de évente nagyjából egy centivel lesz hosszabb. Mivel 4 méteres korában válik ivaréretté, a friss mérések szerint ezek az állatok csak kb. 150 éves korukban válnak teljesen ivaréretté. Ez az állat túlélését is fenyegeti, mert sokszor azelőtt kifogják a cápákat a vízből, hogy ivaréretté válhatnának.

A Természetvédelmi Világszövetség szerint a grönlandi cápa a mérsékelten fenyegetett állatok közé tartozik. (The Conversation / Guardian / Science / MTI)
Foto: AFP / Under The Pole / GHISLAIN BARDOUT

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt