Szijjártó Péter: Elfogadhatatlan a svéd kormány álláspontja

Szijjártó Péter külügyminiszter. MTI Fotó: Marjai János

"Furcsának és elfogadhatatlannak"

nevezte az MTI-nek Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Morgan Johansson svéd bevándorlásügyi miniszter nyilatkozatát, amiért Magyarország nem hajlandó teljesíteni a dublini egyezmény elvárásait. Svédország az ügy miatt jövő héten berendeli a magyar nagykövetet Stockholmban.

A megállapodás értelmében a tagállamoknak kérésre vissza kell fogadniuk más országoktól azokat a menedékkérőket, akik elsőként náluk regisztrálták magukat. Svédország azért tiltakozik, mert a magyarok nem hajlandóak visszavenni ezeket az embereket.

Szijjártó határozottan visszautasított a bírálatokat. A külügyminiszter azt mondta, hogy a közel-keleti illegális bevándorlók százezrei, akikről vita van, nem Magyarországon keresztül érték el az uniót, őket nem fogadjuk vissza, csak azokat akik valóban itt regisztráltak.

Szerinte Magyarország egyike azon kevés országnak, akik a krízis során mindvégig betartották a szabályokat, és az unió határainak védelmével többek közt Svédországot is óvja a bevándorlási válság újabb hullámaitól.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.