A német alkancellár szerint a burka ugyan szörnyű, de betiltása nem segítené a terrorizmus elleni harcot

külföld
2016 augusztus 14., 09:11
comments 172

Sigmar Gabriel, a jobboldali CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) vezetője a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban beszélt a burkaviseletről. A téma azért került elő ismét, mert a CDU/CSU tartományi belügyminiszterei a következő napokban kiadnak egy közös nyilatkozatot, amelyben sürgetik majd a burka nyilvános viselésének tiltását.

Sigmar Gabriel hangsúlyozta: magánvéleménye szerint a burka szörnyű, és mindent meg kell tenni azért, hogy a Németországba érkező emberek megértsék, a burkát „miért nem akarjuk ebben az országban”.

Gabrial idézte a szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maiziere mondatát, miszerint nem tilthatunk be mindent, amit nem tartunk helyesnek. Hozzátette, hogy a tiltás csak kiszorítaná a nyilvános térből a burkát viselő nőket, akik így nem hagyhatnák el többé otthonukat, és egy ilyen intézkedés a terror elleni harcban sem segít.

Sigmar Gabriel (MAURIZIO GAMBARINI / ANADOLU AGENCY)
photo_camera Sigmar Gabriel (MAURIZIO GAMBARINI / ANADOLU AGENCY)

Az alkancellár bírálta a hét CDU-s, illetve a bajorországi CSU-s tartományi belügyminiszter formálódó javaslatcsomagjának a kettős állampolgárság intézményének korlátozásáról szóló elemét is. Az elképzelés szerint vissza kell állítani azt a 2014-ben eltörölt szabályt, hogy az Európai Unión kívülről érkezett bevándorlók Németországban született gyermekeinek 18 és 23 éves kor között el kell dönteniük, a német állampolgárságot vagy szüleik állampolgárságát választják.

Sigmar Gabriel hangsúlyozta: a mindenekelőtt török származású embereket érintő javaslat esetleges megvalósítása csak Recep Tayyip Erdogan török államfő malmára hajtaná a vizet, aki örvendezik, ha Németországban ismét megosztottság jön létre törökök és németek között, és „nálunk született vagy évtizedek óta itt élő” emberekkel alakul ki viszály.

Az alkancellár egyben jelezte, hogy az SPD nyitott a szövetségi belügyminiszter azon javaslatára, miszerint vonják meg a német állampolgárságot a terrort támogató vagy terrorszervezethez csatlakozó emberektől, ha a német mellett más állampolgársággal is rendelkeznek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.