Bronzérem párbajtőrben

sport
2016 augusztus 14., 20:54
comments 54
MTI Fotó: Illyés Tibor
photo_camera MTI Fotó: Illyés Tibor

Az utolsó napon még egy érmet szerzett a Rióban nagyon jól szereplő magyar vívócsapat. Imre Géza, Rédli András és a Boczkó Gábor helyére beálló Somfai Péter a végén izgalmassá tették, de megnyerték az ukránok elleni meccset a harmadik helyért.

A mérkőzés nagyon furán kezdődött, az első két asszóban egyetlen egy találat sem volt. A tusig a harmadik asszóig kellett várni, amelyben az a Somfai Péter lépett pástra, aki a franciák ellen vívott elődöntőben nem túl meggyőző Boczkó Gábor helyére került a magyar csapatba.

Az óvatos vívás folytatódott a továbbiakban is, de mindig a magyarok jártak egy-két-három ponttal előrébb. A hatodik asszó végén mág mindig csak 12:9 volt az állás a mi javunkra.

A hetedikben az az Imre Géza következett, akit az elveszített egyéni döntő ellenére is nyugodtan lehet a riói olimpia egyik magyar hősének nevezni. A 41 éves vívó a csapatversenyen is a legjobb magyar volt összességében, és már öttel is vezetett, ám az asszó végén eladott három pontot.

23:21-es magyar vezetésnél jöhetett utolsó asszójára Somfai Péter, aki nagyon nyugodt és precíz vívással 29:24-re növelte az előnyt.

A meccs zárásaként magyar a magyar csapatból Rédli Andrásnak kellett vívnia Nyikisinnel, akinek muszáj volt támadnia, hogy legyen esélye behozni az ötpontos ukrán hátrányt, de a háromperces asszó első percének végére már 31:25-re vezettünk. Ettől mintha el is ment volna az ukránok kedve az egésztől, amit Rédli ki is használt, és nyolcpontos előnyt szerzett.

Az utolsó másfél percben Nyikisin már mindent egy lapra feltéve ment előre, egymás után jöttek az együttes találatok, ami a magyaroknak tökéletesen megfelelt. Az utolsó perc elején azonban Nyikisin egymás után öt találatot is bevitt, 37:35-nél mindenkinek eszébe jutott Imre Géza elvesztett egyéni döntője. 15 másodperc volt hátra, Nyikisin bevitt még egyet. Ekkor Rédlinek is sikerült bevinnie egyet, 6 másodperccel a vége előtt 38:36 lett ide. Még egy együttes találatra volt idő, Magyarország 39:37-re nyert.

A magyar vívócsapat így minden várakozást felülmúlva két arannyal, egy ezüsstel és egy bronzzal zárták az olimpiát. Pedig a férfi kardozóknál nem is volt csapatverseny.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.