Ingyen albérletet kapnak holland fiatalok, ha havi 30 órát egy idős otthon lakóival töltenek el

külföld
2016 augusztus 14., 08:16
comments 123

Korábban írtunk mi is arról a finnországi kísérletről, melyben olcsó albérlethez juthatnak fiatalok, ha vállalják, hogy időt töltenek el idős emberekkel.

Egy egészen hasonló projekt fut Hollandiában is, amiről az SBS készített el egy rövid bemutatófilmet, ami angol felirattal is nézhető.

A projekt lényege, hogy hat diák ingyen kap albérletet Amszterdam közelében, de cserébe vállalják, hogy havi minimum 30 órát társaságot nyújtanak abban az idősek otthonában, ahol a lakásuk is van.

link Forrás

Mindennek számos előnye van: egyrészt a fiatalokat sújtó lakhatási válság Hollandiában is létező jelenség, Amszterdamban nagyon drágán lehet csak lakást bérelni, ami egy egyetemistának komoly anyagi megterhelést jelent. Másrészt viszont óriási segítség ez az otthon idős lakóinak, akik így fiatalokkal lóghatnak. A projekt vezetője, Gea Sijpkes szerint a fiatalok jelenléte teljesen megváltoztatta az otthon hangulatát.

"Már nem csak a halálról, betegségről, öregedésről esik szó, hanem a fiatalságról, bulikról, barátnőkről is."

Ráadásul az együttélés alatt sokszor kifejezetten mély kapcsolatok is kialakulnak a fiatal és az idős lakók között, akik amúgy e projekt nélkül vélhetően soha nem ismerkedtek volna meg egymással. (Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.