74 éves dédnagymama az olimpia csodaedzője

Elképesztő futással, Michael Johnson 17 éves világcsúcsát megdöntve, a nyolcas pályáról indulva nyerte a dél-afrikai Wayde van Niekerk a 400 méteres síkfutás döntőjét Rióban. Az eredményre senki nem számított, fel is pezsdült a világ atlétikabarát közvéleménye.

Hát még akkor, amikor kiderült, ki áll az eredmény mögött: van Niekerk edzője ugyanis egy 74 éves nő, Ans Botha.

Botha maga is atléta volt fiatalon, futott és távolugrott. Majd egyetemen lett edző, lassan öt évtizede dolgozik és mint elmondta, túl szenvedélyes ahhoz, hogy abbahagyja.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy még mindig fél, amikor fiatalok karrierjét bízzák rá. Mert hatalmas felelősség van rajta, hogy a maximumot kihozza belőlük. Van Niererk 2012-ben lett az egyetem hallgatója marketingszakon, ekkor talált rá Botha. A diák szüleivel is leült, hogy átbeszéljék a jövőt.

Botha amúgy jó hatással volt a futó teljesítményére, amióta együtt dolgoznak, négy másodperccel javult az ideje. De így is fantasztikus formaidőzítést sikerült összehozni az olimpiára: van Niekerk 43,03 másodperces világcsúcsot futott, pedig idén 44,11 volt a legjobb ideje korábban.

Ennek ellenére Botha nem számított eddig nemzetközileg igazán jegyzett edzőnek, legjobb eredményeket ifjúsági világversenyekről szállítottak eddig versenyzői. Tavaly van Niekerk pekingi aranyérme volt az első, ami IAAF eseményről származó dicsőség volt a pályafutása során. (Washington Post)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.