Egyre hosszabbak a transzplantációs várólisták

Egészségügy
2016 augusztus 15., 04:01
comments 15

Az Országos Vérellátó Szolgálat legfrissebb adataira hivatkozva írja a Magyar Nemzet, hogy

az elmúlt fél évben tovább dagadtak a várólisták a transzplantációk esetében.

A februári adatokhoz viszonyítva

  • 1145-ről 1158-ra nőtt az új vesékre,
  • nyolccal többre 126-ra nőtt az új májra várók sora.

Míg a korábbi 56-tal szemben jelenleg 60 embernek lenne szüksége új szívre. A nemzeti szervdonorációs regiszter legfrissebb számai szerint idén eddig 186 vese-, 46 máj-, 35 szív-, 8 tüdő- és 2 kombinált verse- és hasnyálmirigy-átültetést végeztek magyar betegeken. A Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs irodájának igazgatója, Mihály Sándor elmondta, hogy sajnos előfordul, hogy valaki sorra kerül, mégsem tudják megműteni. Ha valamilyen fertőzéstől, vagy betegségtől szenved a beteg, akár influenzás, vagy megfázott, nem hajtható végre a szervbeültetés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.