Egyszer előfordult, hogy Salvador Dalí egy rinocéroszt próbált rávenni arra, hogy öklelje fel Vermeer egy festményének másolatát

KULTÚRA
2016 augusztus 15., 12:48

Salvador Dalínak jó pár szenvedélye volt. A megszállottságra hajlamos zseniális művész rajongásának egyik kiemelt tárgya a németalföldi festő, Vermeer festménye, A csipkeverőnő volt. Saját elmondása szerint már 9 éves korában megbabonázta a festmény és ez egész életén át kísérte.

Fotó: AFP
photo_camera Fotó: AFP

1954-ben el tudta érni, hogy egy órán át kettesben lehessen a festménnyel a Louvre-ban, ahol elvileg lemásolta volna saját stílusában a képet. Végül azonban nem egy csipkét verő nőt festett le, hanem rinocéroszszarvakat.

A rákövetkező évben pedig vásárolt pár replikát és néhány plakátot a képről, majd a párizsi állatkertben bement a Francois névre keresztelt orrszarvú kifutójába és egy talicskán ülve kezdett festeni.

Közben pedig segítője az egyik másolatot lengette a rinocérosz előtt, remélve, hogy az állat esetleg nekirohan a vászonnak és szarvával kettészakítja ezt. Mivel Francois nem volt hajlandó nekiesni a másolatnak, végül Dalí maga volt kénytelen kettészakítani a képet. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.