Még 61 ember ül a guantánamói fogolytáborban

külföld
2016 augusztus 16., 05:07
comments 151

Hétfőn az amerikai hatóságok 15 foglyot ehlyeztek át a guantánamói fogolytáborból az Egyesült Arab Emírségekbe. Ezzel a mostani volt az elmúlt évek legnagyobb fogolyszállítmánya. A most átköltöztetett fogva tartottak közül 12-en jemeniek, hárman pedig afgánok. Ezzel 61-re csökkent a Guantanamóban tartottak száma. Ugyanakkor az elítéltek egy részét évek óta jogerős ítélet nélkül tartják fogva.

A nemzetközi kritikák miatt Barack Obama az elnöksége elején még úgy számolt, hogy már az első évben be tudja záratni a börtönt, de mivel a republikánus – és néhány demokrata – képviselők keresztbe tettek neki, a tábor felszámolása mostanáig húzódott. A republikánusok szerint a tábor bezárása fokozná a terrorfenyegetettséget. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.