Egy egész alaszkai falut költözésre kényszerít a klímaváltozás

globális felmelegedés
2016 augusztus 18., 13:41

Egy egész alaszkai falut költözésre kényszerít a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés: az inupiatok lakta település lesz az első az Egyesült Államokban, amelyet áttelepítenek az éghajlatváltozás miatt.

Az Egyesült Államokat és Oroszországot elválasztó Bering-szoros térségének egyik szigetén fekvő Shishmaref partvonala csaknem három méterrel csökken évente.

A falu átköltöztetésének költségeit 180 millió dollárra (50 milliárd forint) becsülik, amihez állami, valamint szövetségi támogatást is próbálnak szerezni a helyi hatóságok.

Azt még nem tudják pontosan hova költözik a falu. Jelenleg két szabad szárazföldi terület között vacillálnak a lakók. A 18 négyzetkilométeres sziget kevesebb mint nyolc kilométerre fekszik az amerikai kontinenstől, és gazdasága elsősorban halászatra és vadászatra épül.

link Forrás

A kutatók szerint a Shishmaref partvonalát sújtó erózió oka, hogy a globális felmelegedés elolvasztja a tengeri jeget, amely egykor pajzsként védte a szigetet a pusztító hullámoktól. A permafroszt - állandóan fagyott talaj - pedig ugyancsak olvad.

(MTI, nyitókép - www.commerce.alaska.gov)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.