Lázár János: A hőzöngő nacionalizmust a teljesítmény különbözteti meg az egészséges nemzeti büszkeségtől

POLITIKA
2016 augusztus 18., 09:11

Csak a kétségbevonhatatlan teljesítmény az, ami a nemzeti büszkeség aranyfedezetét biztosítja

– mondta Lázár János Budapesten, amikor a Pesti Vigadó épületében állami kitüntetéseket és miniszteri elismeréseket adott át augusztus 20. alkalmából. Az MTI szerint azt is mondta:

a hőzöngő nacionalizmust a teljesítmény különbözteti meg az egészséges nemzeti büszkeségtől.

A „legkiválóbb honfitársaink egyéni teljesítménye végül közösségi élménnyé válik” és a legitim nemzeti büszkeség része, forrása lesz, legyen szó akár a nagyközönség által is látható eredményről, akár a hétköznapok csendes kiválóságáról – mondta.

Lázár János szerint egy népnek az a természetes állapota, hogy büszke, a baj sokkal inkább azokkal a népekkel van, amelyek „nem tudnak vagy nem mernek büszkék lenni önmagukra, saját különbözőségükre vagy, bátran mondhatom, saját különbségükre”.

A miniszter azt mondta, Magyarországgal is megesett történelme folyamán, hogy alattvalója volt egy nagy-nagy birodalomnak, „vagy manapság, nem is olyan régen, engedelmes piaca egy hatalmas piacnak, semmi több, a nagy történelmi fordulatok így aztán mindig a szuverenitás visszaszerzéséről szólnak, annak a jognak a visszaszerzéséről, hogy az életünket meghatározó döntéseket mi magunk hozhatjuk meg”.

Egy nép öntudatra ébredésével, felnőtté válásával óhatatlanul együtt jár a nemzeti büszkeség érzése, ennek az érzésnek az erősödése – mondta Lázár János, aki szerint ez nem nacionalizmus, hanem erős önazonosság-tudat, ami a szabadság velejárója, egyik megnyilvánulása.

Lázár János – a riói olimpián tartózkodó Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviseletében – azt is kiemelte: a nemzeti kultúrát mindenkihez el kell juttatni, ezért „ne elégedjünk meg azzal, hogy az csupán az elit luxuscikke marad”, különösen, akkor, amikor az „egy kulturális felső tízezer kiváltsága”.

Fotó: Árvai Károly / Magyarország Kormánya
photo_camera Fotó: Árvai Károly / Magyarország Kormánya

A népművelők, a vidéki kultúrházak, a levéltárosok és a múzeumi szakemberek munkájának elismerésén és tudatos támogatásán keresztül fokozatosan meg kell változtatnunk ezt az öröklött és igazságtalan helyzetet – mondta Lázár János, hozzátéve, hogy új és valódi tartalommal kell megtölteni a közművelődés szót, ehhez pedig szövetséget kínál Magyarország kormánya.

Az ünnepségen a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át:

  • Csurgay Árpád István Széchenyi-díjas villamosmérnök, nanotechnológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professor emeritusa
  • Horn Péter Széchenyi-díjas agrármérnök, az MTA rendes tagja, a Kaposvári Egyetem örökös rektor emeritusa

A Magyar Érdemrend középkeresztje elismerésben részesült:

  • Balás István, a Heves Megyei Kormányhivatal volt főigazgatója, Beluszky Pál Széchenyi-díjas geográfus, a földrajztudomány doktora, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja Regionális Kutatások Intézetének emeritus tudományos tanácsadója
  • Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója, a Történettudományi Intézet igazgatója, Kovács Gábor, a Bankár Holding Zrt. igazgatóságának elnöke, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Kakasszéki Emberekért Alapítvány alapítója
  • Mesterházi Zsuzsanna gyógypedagógus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának professor emeritája
  • Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány a Gyermekekért Közhasznú Alapítvány operatív igazgatója
  • Sárközy Péter, a római La Sapienzia Tudományegyetem magyar tanszékének nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének nyugalmazott tudományos tanácsadója
  • Sohár Pál Miklós Széchenyi-díjas vegyészmérnök, az MTA rendes tagja, az ELTE Természettudományi Kara Kémiai Intézete Szervetlen Kémia Tanszékének volt tanszékvezető egyetemi tanára és professor emeritusa

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét 31-en, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét 43-an, a Magyar Arany Érdemkeresztet 48-an, a Magyar Ezüst Érdemkeresztet 29-en, a Magyar Bronz Érdemkeresztet 19-en vehették át az ünnepségen. A Népművészet Ifjú Mestere-díjjal 7, Bessenyei György-díjjal 5, Szinnyei József-díjjal 4, Móra Ferenc-díjjal 3, Pauler-Gyula-díjjal 2, József Attila- és Liszt Ferenc-díjjal 1-1 művészt ismertek el. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.