Régen rém furcsa dolgokat műveltek az olimpiai vizekben

2016 augusztus 18., csütörtök 5:57
10

Az atlétika mellett a vizes sportok adják az olimpiai számok derékhadát, a rengeteg úszásnem, a vizilabda, a mű- és toronyugrás valódi aranybánya az olyan nemzetek sportolóinak, akik otthon érzik magukat a habokban.

Nekünk, magyaroknak is éremesőt hoztak eddig a riói uszodák (legyen bármilyen színű a víz), és a bennünk élő szurkoló szinte már szomorúan gondol arra, hogy elfogynak a versenyszámok, és nem lesz más hátra mint az aranyak számbavétele.

Pedig lehetne több vizes megmérettetés, végigfutva az olimpiák történetén több sportág akad, amely rég kikopott ugyan, de korában ugyanolyan aranyat ért.

Távmerülés

William Dickey 112 éve őrzi a szám bajnoki címét, amit még s St. Louis-i Olimpián szerzett. Azért történhetett így, mert azóta sosem rendezték meg a nézők számára legkevésbé látványos küzdelmet.

Nehéz elképzelni a lelkesen, szívből üvöltő szurkolókat, amint biztatják az elrugaszkodás után mozdulatlanul, hullaként sodródó úszókat.

A számban indulóknak (öt amerikai vállalkozott összesen) álló helyzetből elrugaszkodva kellett a leghosszabb távot megtenniük a víz alatt. Időlimit is volt, a mérésre hatvan másodperc után került sor, vagy akkor, ha az ugró feje a felszínre ért. Mivel nem víz alatti úszásról volt szó így a merülés után nem hajthatták magukat a versenyzők, mozdulatlanul kellett suhanniuk a felszín alatt. A már említett William Dickey 19.05 méteres távja ért akkor aranyat.

Akadályúszás

Akárcsak megannyi mára vadnak tűnő viadalt, ezt is az 1900-as, párizsi olimpián vezették be. Az indulóknak a Szajnán kijelölt kétszáz méteres pályán kellett bizonyítaniuk rátermettségüket, a folyón ringatózó csónakok alatt átúszva, vagy épp egy víz felett elhelyezett rúdon átmászva, leggyorsabbként elérve a célt. A mutatvány az ausztrál színekben versenyző Frederick Lane-nek sikerült a legrövidebb idő alatt, aki a 200 méter férfi gyorsúszás aranyát is elhozta ugyanebben az évben. Érdekes, hogy torlaszok nélkül mindössze 13 másodperccel teljesítette hamarabb a távot.

Talán ma is helye lenne egy ilyen sportágnak a programban? Az életmentők világbajnokságán ma is szerepel hasonló.

A közönség biztos élvezné, a bennünk élő szurkoló pedig biztos benne, hogy a magyar sportolók a legfurcsább, legérdekesebb vízi sportágakban is ott lennének a világ élvonalában.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt