Vona Gábor azt szerette volna, ha lehet simogatni az állatkerti kölyökoroszlánokat, a kormány szerint szó sem lehet erről

Komoly tévedés lenne azt gondolni, hogy nyárra teljesen leáll az érdemi munka a magyar parlamentben, a Jobbik frakcióvezetője, Vona Gábor például írásbeli kérdést nyújtott be Fazekas Sándor miniszterhez, hogy nem tervezik-e engedélyezni, hogy az állatkertben napi pár órát lehessen simogatni az oroszlánkölyköket.

Vona kérdésében azt írta, hasonló program működött Gyöngyösön is a helyi állatkertben és remekül működött.

Most felkerült a parlament honlapjára a válasz és szerencsére Fazekas Sándor pont azt írta Vonának, amit egy állatokat szerető ember ilyesmire írhat: hogy az egész kérdés egy hülyeség.

Fazekas mondjuk udvariasabban fogalmaz, de válaszának lényege, hogy a jelenleg hatályos törvény épp azért tiltja a simogatást, mert számos nem háziasított állat – köztük a nagymacskák – számára olyan megterhelést jelent az emberekkel való mindennapi érintkezés okozta stressz, amely negatív hatással van az állat egészségére, illetve jólétére.

"Nem értek egyet Önnel abban, hogy az oroszlánkölykök számára a napi egy-két órai simogatás nem jelent stresszhelyzetet . A nagymacskák még fogságban is gondos szülők, azonban a kölyök simogatása nyilván nem valósulhat meg az anyaállat jelenlétében . Ezért vagy teljes mértékben elválasztják a kölyköt az anyjától, vagy minimum a simogatás idejére Mindkét eset komoly stressz az oroszlánkölyök részére, az utóbbi nyilván azzal a veszéllyel is jár, hogy az anya a kölyköt nem fogadja vissza."

- írja Fazekas, majd azzal folytatja, hogy a magyar gyerekek még a hazai mezőgazdaság jellegzetes állatait sem ismerik igazán, ezért az egzotikus fajok kölykeinek simogatása helyett lehetne nekik azokat bemutatni inkább.

Arra a levél már nem tér ki, hogy eleve oroszlánokat állatkertben tartani barbárság, és már rég be kellett volna zárni az összes hasonló intézményt, de mondjuk erre a kérdés sem vonatkozott.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.