Az amerikai hadsereg egyetlen év alatt több ezer milliárd dollárral kente el a könyvelését

2016 augusztus 19., péntek 18:30
119

Csak 2015-ben 6,8 ezer milliárd dollárnyi szabálytalanul elkönyvelt tétel volt az amerikai hadsereg számviteli könyveiben, derült ki az amerikai védelmi minisztérium kiszivárgott számvevőszéki jelentéséből.

Még egyszer:

6 800 000 000 000 dollárral.

Forintban:

1 863 200 000 000 000 forinttal.

Ebből 2,8 ezer milliárd dollárnyi elrontott könyvelést egyetlen negyedév alatt sikerült összehozni.

Ez már akkora pénz, hogy nem is a magyar, hanem az amerikai GDP-hez lehet hasonlítani: az éves amerikai kibocsátás harmadánál is nagyobb az összeg.

Ezek mögött a tételek mögött vagy nincsenek számlák, vagy kamuszámlákat tettek be. A nevetséges könyvelés gyakorlatilag használhatatlanná a hadsereg pénzügyi kimutatásait, sőt, egy nyugdíjas pentagonos pénzügyi szakember azt mondta a Reutersnek, hogy "senki nem tudja, hova megy a pénz".

De hogy lehet, hogy az éves amerikai költségvetési támogatásnál (570 milliárd dollár) sokkal nagyobb tételeket könyveltek szabálytalanul? A válasz valami olyasmi, hogy mindkét irányba (eszközök, források) írtak be fiktív tételeket, ezek összeadva adják ki a fenti csillagászati számokat.

Korábban a Reuters több részes, lebilincselő tényfeltáró sorozatban írt az amerikai hadsereg könyvvitelében uralkodó kaotikus állapotokról. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt