A törökök bekeményítenek Szíriában

háború
2016 augusztus 20., 13:29
comments 70

Ankara a következő fél évben aktívabb szerepre törekszik majd a szíriai konfliktus rendezésében, mert szeretné megakadályozni, hogy az ország az etnikai vonalak mentén darabjaira essen szét – mondta újságíróknak Binali Yildirim török miniszterelnök.

Fotó: Ahmet Izgi / Anadolu Agency
photo_camera Fotó: Ahmet Izgi / Anadolu Agency

Szíria északi részén a kurd milíciák hatékonyan vették fel a harcot az Iszlám Állammal, és az Aszád-rezsim ellen küzdő arab csoportokkal is szembeszállnak, így gyakorlatilag autonómiát vívtak ki maguknak a török határ mentén.

Törökország attól tart, hogy a megerősödésük a törökországi kurd szeparatistákat is felbátorítja. Yildirim külön kitért arra, hogy szó sem lehet arról, hogy ismét párbeszéd kezdődjön a törökországi autonómiáért küzdő kurd lázadókkal:

„Nem lesz új békefolyamat. Terrorszervezetekkel nem állunk szóba.”

Pénteken szíriai kurd fegyveresek állásait támadta a damaszkuszi kormány légiereje Haszakánál. A milícia szerint civilek ezreit menekítették ki a településről. Yilidirim a kormányerők légicsapásait úgy értékelte, Damaszkusz is megértette, hogy a kurdok fenyegetést jelentenek.

Egy szíriai kormánytisztviselő korábban úgy nyilatkozott, hogy a haszakai légi támadás üzenet volt a kurdoknak, hogy tegyenek le területi követeléseikről, amik sértik Szíria szuverenitását.

Az esetleges szíriai politikai átmenettel kapcsolatban a török álláspont eddig következetesen az volt, hogy Bassár el-Aszádnak távoznia kell a hatalomból. Yilidirm most úgy fogalmazott, hogy az átmenetben lehet szerepe Aszádnak, de Szíria jövőjében nincs keresnivalója.

Binali Yildirim az Egyesült Államokra és Fethullah Gülenre is kitért, akit Ankara a júliusi puccskísérlet fő felelősének tekint. A török kormányfő szerint Washingtonnak fel kellene gyorsítania Gülen kiadását. Az önkéntes száműzetésben élő, 75 éves hitszónok tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez. Washington pedig tudatta: a kiadatási eljárás világos, akkor adják ki Gülent, ha Ankara bizonyítékokkal támasztja alá állításait.

Az Egyesült Államokról Yildirim azt mondta, lehetnek hűvösebb és szívélyesebb időszakok két ország diplomáciai kapcsolataiban, de Washington nem ellensége, hanem stratégiai partnere Ankarának. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.